Verdenking van blauwtong in de Noorderkempen

Er is een verdenking van een geval van blauwtong op een schapenbedrijf in de Noorderkempen. Dat meldt Dierengezondheidszorg (DGZ) Vlaanderen. Over welk serotype het gaat moet nog bevestigd worden. De organisatie acht de kans groot dat het om serotype 3 gaat. Deze variant verspreidde zich de voorbije weken in Nederland en leidt tot veel dodelijke slachtoffers in de schapenhouderij. DGZ drukt schapenhouders op het hart om waakzaam te blijven.

6 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 8 oktober 2023 15:46
Lees meer over:

“Door waakzaam te blijven, kunnen eventuele volgende verdenkingen en besmettingen snel worden vastgesteld en kunnen we een beeld krijgen over de verspreiding”, laat DGZ Vlaanderen vandaag weten in een persbericht. Reden voor ongerustheid is een verdenking van een blauwtongbesmetting op een bedrijf in de Noorderkempen. De dierengezondheidszorg geeft geen verdere details prijs over de exacte locatie.

“Heb jij of je bedrijfsdierenarts een vermoeden van blauwtong? Contacteer dan onmiddellijk de Lokale Controle Eenheid van het FAVV en laat stalen nemen voor onderzoek op blauwtong. De analysekosten worden betaald door het FAVV”, klinken de instructies van DGZ dat hieraan nog toevoegt “Het melden van een blauwtongverdenking op jouw bedrijf houdt niet automatisch in dat je bedrijf geblokkeerd zal worden of dat de dieren geruimd moeten worden.”

Verspreiding virus in Nederland

De Vlaamse veehouderij, in het bijzonder de schapenhouderij, houdt al langer haar adem in. In Nederland verspreid het virus zich als een olievlek en eist veel schapenlevens. Het virus wordt overgedragen door knutten (familie van de muggen) die besmet zijn met het virus en gaat niet over van dier op dier. Alhoewel ook geiten en koeien geïnfecteerd kunnen raken, zijn vooral schapen gevoelig.

Het serotype waar de Nederlandse bedrijven mee besmet zijn, is serotype 3. Dit is een nieuw type waarvan nog niet van bekend is hoe het in Nederland is terechtgekomen of hoe het zich zal gedragen. In Europa is er (nog) geen vaccin geregistreerd voor dit serotype. Of de verdenking in België ook van dit serotype is, moet nog bevestigd worden door Sciensano. “De kans is uiteraard groot, gezien de ligging tegen de Nederlandse grens”, klinkt het bij DGZ.

Vlaamse schapenhouders houden adem in bij dodelijk blauwtongvirus
Uitgelicht
De Vlaamse schapenhouderij is in de ban van het blauwtongvirus dat zich in Nederland als een olievlek verspreidt en ook de Belgische grens genaderd heeft. “Het is een kwestie...
5 oktober 2023 Lees meer

Symptomen

Schapen die besmet zijn met blauwtong hebben onder andere koorts, ze vermageren en hebben ontstekingen en blaasjes of letsels in de muil. Ook kreupelheid door ontsteking van de kroonrand komt voor. Bij runderen en geiten heeft het virus ook een gedaalde melkproductie tot gevolg. Op blauwtongziekte-pagina van DGZ staat een uitgebreid overzicht van de symptomen.

"De verwachting in Nederland is dat het virus zich de komende weken en maanden verder zal verspreiden, zolang de knutten actief zijn”, laat DGZ weten. Pas als de temperatuur onder de tien graden valt, sterven de insecten langzaam af. Naast de knutten kan het virus ook overgedragen worden door naalden. “Als je dieren behandelt of vaccineert, is het dus enorm belangrijk om per dier een schone naald te gebruiken”, waarschuwt DGZ

De organisatie adviseert daarnaast schapen binnen te houden bij schemertijd. “Tijdens de schemertijd zijn de knutten extra actief dus als je je dieren dan kunt opstallen, verklein je het risico dat ze geïnfecteerd raken door steken van besmette knutten. Het kan ook nuttig zijn je dieren en de omgeving te behandelen met insecticiden om de knutten te bestrijden.”

"Als de dieren besmet zijn, is het belangrijk ze zorgvuldig te behandelen”, vervolgt DGZ. “Aangezien het om een virusinfectie gaat, kunnen alleen maar ondersteunende medicijnen toegediend worden zoals pijnstillers, ontstekingsremmers, en daarnaast eventueel antibiotica als er ook sprake is van secundaire bacteriële infecties.”

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek