Blauwtong vastgesteld bij hond in Nederland

Hoewel blauwtong bekend staat als een ziekte die vooral schapen en runderen treft, is de virusziekte nu ook bij een hond vastgesteld op een Nederlandse boerderij. Experten benadrukken dat een blauwtongbesmetting bij honden “zeer uitzonderlijk” is, maar raden eigenaars aan om honden niet in contact te laten komen met vee, biestmelk en nageboortes om zo een eventuele virusbesmetting te vermijden.

21 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 21 december 2023 15:08 Joris Rigo
Lees meer over:
schapen met hond

Blauwtong is een niet-besmettelijke virusziekte en komt voornamelijk voor bij herkauwers zoals schapen, geiten en runderen. In Nederland is nu ook blauwtong vastgesteld bij een boerderijhond op een veebedrijf met zowel runderen als schapen. Dat laat de Nederlandse minister van Landbouw Piet Adema weten. Volgens Wageningen Bioveterinary Research (WBVR, onderdeel van Wageningen University & Research) was de hond ernstig ziek en vertoonde hij verschillende symptomen zoals onder andere benauwdheid, longoedeem, sterke vermagering en sloomheid.

De dierenarts hield rekening met een verband tussen de besmetting en de symptomen, maar kan dat niet met zekerheid bevestigen. Mogelijk leed de geïnfecteerde hond nog aan een andere onderliggende ziekte. Het dier dat vorige maand besmet raakte, was een drachtige teef, die vroegtijdig haar puppy’s verloor. De hond van 3,5 jaar oud werd afgemaakt.

Hoe de hond ziek is geworden, is niet bekend. Op het veebedrijf waren geen verdachte gevallen met de dierziekte. Uit verder onderzoek bleek echter dat bij twee runderen de ziekte werd aangetroffen. Besmette runderen hebben vaak weinig of geen ziektesymptomen, maar kunnen toch een hoge virale lading in het bloed hebben.

“Zeer uitzonderlijk”

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) benadrukt dat blauwtongvirus bij honden “zeer uitzonderlijk” is. Volgens het Voedselagentschap is er in ons land nog nooit een geval vastgesteld. Om die reden neemt FAVV geen officiële maatregelen, maar het agentschap sluit zich wel aan bij de adviezen die Nederland formuleert. “We raden ook aan om huisdieren, zoals honden en katten, weg te houden bij veestallen”, klinkt het.

Het blauwtongvirus wordt overgedragen via knutten, een kleine muggensoort, die actief is bij schemering en temperaturen boven tien graden. “Door de huidige weersomstandigheden zijn de knutten nauwelijks actief omdat de temperatuur niet vaak boven tien graden komt, maar in de stallen kan de temperatuur soms hoger liggen. Het is een goed idee om honden uit de stallen te weren en binnen te nemen voor de schemering”, aldus FAVV.

“Daarnaast moet vermeden worden dat honden de nageboorte van vee opeten want het virus kan daarin terechtkomen en op die manier de hond besmetten”, klinkt het. Het Voedselagentschap adviseert bovendien om honden niet in contact te laten komen met biest, de eerste melk van een zoogdier, om virusoverdracht te voorkomen. Symptomen bij herkauwers zijn vooral koorts, een rode neus, rode oogleden en gezwollen lippen. Blauwtong is ongevaarlijk voor de mens.

Nederland investeert in versneld blauwtongvaccin
Uitgelicht
De Nederlandse landbouwminister Piet Adema maakt 120.000 euro voor onderzoek naar een blauwtongvaccin. Dat meldt nieuwssite nu.nl. Adema hoopt de ontwikkeling van het vaccin t...
20 november 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek