Blankenbergs bloementapijt sluit sierteeltjaar af in stijl

AVBS, de sierteelt- en groenfederatie, legt in het laatste weekend van augustus opnieuw begoniatapijten uit op drie locaties in Blankenberge. Het hoogseizoen van de sierteelt wordt op die manier feestelijk afgesloten in de kuststad.

17 augustus 2021  – Laatste update 17 augustus 2021 15:32
Lees meer over:

In “normale” jaren wordt de zomer in Blankenberge afgesloten met de bloemenstoet, waarvoor telkens zo’n 80.000 bezoekers afzakken naar de kuststad. Door de coronacrisis zal de stoet voor het tweede jaar op rij niet door de straten laveren. Wel wordt een alternatief voorzien. “Want het bloemencorso niet laten doorgaan, was geen optie”, klinkt het bij het stadsbestuur.

Om het coronaproof te houden worden de rollen dit jaar omgedraaid. De wagens van het corso zullen verspreid langs de kust en in de stad worden opgesteld en dus niet door de stad trekken. Het publiek kan langs de wagens wandelen, zodat iedereen meer afstand kan houden.

“Daarnaast worden ook, verspreid over de stad, drie bloementapijten aangelegd, goed voor een totale oppervlakte van 610 m² en zowat 160.000 bloemen. In twee daarvan zien we de beeltenis van Belle, de belle époquemascotte die overal te zien was deze zomer in Blankenberge, eenmaal in belle époquekledij en eenmaal als baadster”, vertelt Johan Aelterman van AVBS. Het derde tapijt beeldt met de visdraagster een typisch kusttafereel uit. De finale ontwerpen zijn van de hand van Wim Finck, naar de tekeningen van Paul Defever van het jaarlijkse bloemencorso.  

Dahlia en begonia

De tapijten worden gelegd met overwegend Vlaamse begonia’s en een klein gedeelte dahlia’s. De begoniateelt is geconcentreerd in de streek rond Gent. Vandaag zijn er nog ongeveer tien bedrijven, allemaal familiebedrijven die op een oppervlakte van ongeveer 60 hectare samen jaarlijks ongeveer 18 miljoen knollen produceren, goed voor 55 procent van de wereldproductie. Ongeveer 95 procent hiervan wordt geëxporteerd, waarvan 20 procent naar het Verenigd Koninkrijk en 10 procent naar de USA. “De export naar Centraal- en Oost-Europa groeit en opvallend is de uitvoer naar Japan, waar men gek is op onze Vlaamse begonia”, weet Aelterman.

Begoniabloemen zijn bovendien uitermate geschikt voor het aanleggen van bloementapijten. “De grote bloemen zijn beschikbaar in vele kleuren en blijven lang vers door hun grote waterinhoud. Wie thuis wil genieten van deze bloemenpracht kan begonia’s zowel op het terras, als op het balkon of in de tuin een plaatsje geven. Ze zijn er in heel veel vormen, met prachtige kleuren en sinds kort ook in geurende variëteiten. Het zijn echte Vlaamse toppers”, besluit Aelterman.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek