Bioseizoen gestart met goede prijzen en verwachtingen

Biologische serretelers kijken met vertrouwen uit naar het komende seizoen. De eerste producten werden inmiddels bij BelOrta aangeleverd. “Door de weinige zonne-uren blijft het volume nog achter, maar de prijsvorming is goed,” vertelt serreteler Koen Van Hauteghem uit Zwijndrecht. Ondanks de inflatie beleefde de teler een goed seizoen en is hij ook dit jaar positief. “Er is wel een vraagmarkt voor biologische vruchtgroente”, verklaart hij.

19 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 19 maart 2024 20:21 Jerom Rozendaal
Lees meer over:

De voorbije dagen heeft biologische serreteler Koen Van Hauteghem de eerste kerstomaten aangeleverd bij BelOrta in Sint-Katelijne-Waver. Drie weken geleden had de Oost-Vlaming met zijn komkommers de primeur met de eerste lokale biologische vruchtgroente van het nieuwe seizoen. “De prijsvorming is goed”, geeft de teler aan.

Door de weinige uren zon blijft het volume wel wat achter en loopt ook de start van het paprikaseizoen achter. Deze vruchten verwacht Van Hauteghem half april te kunnen oogsten. De start van het seizoen en het verloop van vorig seizoen stemt de teler hoopvol voor de komende jaargang. Met biogroenten opereert het bedrijf in het hogere segment. “Wij hadden wel een beetje schrik dat mensen vorig seizoen wegens de inflatie zouden bezuinigen op biologische groenten, maar dat was niet uitgesproken het geval. Wij hebben een goed seizoen gedraaid.”

Bart Van Dessel, supervisor verkoop voor bio-groenten bij BelOrta, constateert dat de negatieve impact van de inflatie en kostenstijgingen achter ons ligt. Dit wordt ook onderschreven door de cijfers van GfK die in opdracht van VLAM verzameld werden. Deze cijfers tonen aan dat de aankopen voor bio in de periode van juli 2022 tot juni 2023 sneller stegen dan de bestedingen voor voeding in totaal. Het bio-aandeel in de verse groenten steeg van 4,9 naar 5,4 procent.

Vitaetom_kwartels2

Aanvulling bio-assortiment

Komkommer en trostomaten zijn de belangrijkste biologische serregroenten bij BelOrta. De komende weken verwacht men behalve biopaprika ook biologische aubergines, trostomaten, asperges en bloemkolen. Het assortiment en het areaal bij de telers wordt mede in samenspraak met BelOrta samengesteld, waarbij naar een optimale balans tussen vraag en aanbod wordt gezocht.

Van Dessel verklaart de huidige goede prijsvorming in de komkommers door een onderproductie. “In Nederland is er wel wat areaal biologische komkommer minder ten opzichte van vorig jaar en dat merk je meteen in de prijzen.” De BelOrta-man en Van Hauteghem constateren beide een schaarste in de biologische vruchtgroente. “Waar je in de conventionele sector soms te maken hebt met een aanbodmarkt, heb je in de biologische teelt momenteel toch een vraaggestuurde markt. De vraag ligt hoger dan het aanbod.”

Dit komt volgens Van Dessel mede door de gemiddelde leeftijd van de glastuinbouwers en een gebrek aan opvolging. “De gemiddelde leeftijd in de glastuinbouw ligt relatief hoog. Telers, die vaak geen opvolging hebben, zien het daarom niet meer zitten om de overstap naar een biologische teelt te maken.”

Leefbaarheid

Voor Lawrence Van Den Bosch was de biologische teelt de enige manier om het glastuinbouwbedrijf dat hij overnam in Rumst, rendabel te krijgen. “De productiecapaciteit van deze serre van 0,8 hectare voldeed niet langer om een rendabele conventionele teelt te voeren en er waren geen mogelijkheden voor uitbreiding”, vertelt de 36-jarige teler die drie jaar geleden de omschakeling naar de biologische teelt maakte.

Van Den Bosch, die nog enkele weken moet wachten op zijn eerste tomaten, stelt verder nog dat de biologische teelt niet voor iedere teler is weggelegd. “Je moet er vrede mee hebben dat je niet dezelfde controle hebt over je gewassen als in de conventionele teelt. Daardoor kan een gedeelte van de oogst mislukken.”

Ook vergt de biologische serreteelt een geheel andere (arbeids)benadering. Waar conventionele telers met monoteelten (een teelt in de serre) hun arbeidsproces kunnen optimaliseren, moeten de biologische telers die in de volle grond telen, van meer markten thuis zijn. “Om de bodemvruchtbaarheid te waarborgen, zijn teeltrotaties nodig”, vertelt Van Den Bosch die dit jaar paprika, aubergines en tomaten teelt.

Nieuwe investeringen

De goede vooruitzichten in de bioteelt sterkte Van Hauteghem om drie jaar geleden zijn serre van 9.500 vierkante meter up te daten. Met twee hectare glas en 6.000 vierkante meter openluchtteelt behoort Vitaetom tot één van de grootste biologische serrebedrijven van Vlaanderen.

De recente nieuwbouw is niet het laatste wapenfeit van de Oost-Vlaming. Dit jaar plant hij de aanleg van een extra waterbassin om de droge zomers te kunnen overbruggen. Ook staat de installatie van een e-boiler op het programma om zo het energiegebruik op het bedrijf terug te schroeven.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek