Bioboeren bouwen wiedbedden met oude rolstoelen

Mechanisatie kan bioboeren helpen om aan de stijgende vraag naar hun producten te voldoen. Om hen op een betaalbare manier te helpen mechaniseren, heeft het Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting Biologische Teelt (CBBT) het project 'Boer Bricoleur'. Vorige week kregen bioboeren in het VIVES-Maaklab de nodige ondersteuning om wiedbedden met de motoren van oude elektrische rolstoelen te bouwen.

9 november 2021  – Laatste update 10 november 2021 15:58
Lees meer over:
wiedbedden

Biologische landbouw zit, zeker sinds de populariteit van de korte keten sterk in de lift. Daardoor nemen zowel de productievolumes als de werkdruk toe. Bij veel biologische landbouwbedrijven is er dus nood aan innovatief materiaal om de teelt en de bewerking van het land kan verbeteren en versnellen. Maar biolandbouw is ook maatwerk. Daardoor zijn standaardmachines vaak niet geschikt en is het prijskaartje van aangepaste werktuigen niet min.

Om dit op te lossen organiseerde CBBT, in navolging van een eerste succesvolle Bricoleursweek in 2020, een nieuw project rond zelfbouwmechanisatie. De opleidingsweek waarin bioboeren zelf hun landbouwwerktuigen leerden maken, ging deze keer door in het Maaklab van de VIVES Hogeschool in Kortrijk. "Tijdens deze vijfdaagse cursus gingen we aan de slag met een groep enthousiaste telers en onderzoekers. Daarbij verfijnen we machine-ontwerpen van telers, waaronder een elektrisch wiedbed en een zelfbouw GPS-systeem. Die verwerken we tot concrete bouwplannen en stellen deze beschikbaar voor iedereen die ermee aan de slag wil", zegt CBBT-coördinator Carmen Landuyt.

Ik kijk er echt naar uit om met het wiedbed aan de slag te gaan, want het voorbije seizoen was fysiek zwaar

Benny Van de Velde - Plukkerij Grondig

Tijdens de workshop bouwden de boeren en wetenschappers een wiedbed uit oude onderdelen van elektrische rolstoelen. Daarmee kunnen de telers in een ergonomische, liggende houding onkruid wieden. Door het hergebruik van elektromotoren en batterijen beweegt het voertuig zich automatisch, milieuvriendelijk en geruisloos voort. Het ontwerp is gebaseerd op het concept van biologisch groenteteler Alex Floré van zelfpluktuin Rawijs. Hij won er in 2018 de Innovatieprijs voor bioboeren mee.

“De laatste dag van de week was best stresserend, maar voor de rest was het een heel geslaagde week!” zegt Benny Van de Velde van Plukboerderij Grondig. “Ik kijk er echt naar uit om met het wiedbed aan de slag te gaan op ons bedrijf, want het voorbije seizoen was fysiek zwaar, onder meer door last aan mijn knieën.”

Deze nieuwe bricoleursweek kadert deze keer binnen een Operationele groep. Daarin werken acht teler-bricoleurs samen met CBBT, Inagro, ILVO en VIVES hogeschool aan de verduurzaming van het zelfbouwmechanisatienetwerk in Vlaanderen. Door de bouwplannen en data openbaar beschikbaar te stellen van de sector willen de initiatiefnemers landbouwers ondersteunen bij de zelfbouw van machines en ander bedrijfsmateriaal met het oog op duurzaamheid.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Lieve De Cock

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek