header.home link

Bill Gates is grootste eigenaar van landbouwgrond in VS

18 januari 2021

Bill Gates is niet alleen de vierde rijkste mens ter wereld, hij is intussen ook de grootste private eigenaar van landbouwgrond in de Verenigde Staten. Bijna 98.000 hectare in 18 staten heeft het boegbeeld van Microsoft intussen opgekocht. Wat Gates met de landbouwgrond juist doet, is niet helemaal duidelijk, zo stelt het Amerikaans zakenblad Forbes.

Lees meer over:

Het grootste deel van de enorme landbouwgrondportefeuille van Gates ligt in de staten Louisiana (27.952 hectare), Arkansas (19.395 hectare) en Nebraska (8.323 hectare). Daarnaast heeft hij ook een belang in 10.420 hectare landbouwgrond aan de westkant van Phoenix in de staat Arizona, dat zal omgevormd en ontwikkeld worden als nieuwe voorstad. De grond zou rechtstreeks of via derden in handen zijn van Cascade Investments, het persoonlijke investeringsvehikel van Gates. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse ‘The Land Report’.

Het kan verrassend zijn dat de tech miljardair, wiens nettowaarde op 121 miljard dollar of ruim 100 miljard euro wordt geschat, de grootste eigenaar is van landbouwgrond in de VS, maar Gates heeft al eerder in landbouwgerelateerde zaken geïnvesteerd. Zo kondigde de stichting van hem en zijn vrouw, de Bill and Melinda Gates Foundation, in 2008 aan dat ze ruim 250 miljoen euro zouden doneren aan een project om kleine boeren in Afrika en Zuid-Azië efficiënter en duurzamer te laten telen.

De stichting heeft ook geïnvesteerd in de ontwikkeling en verspreiding van zogenaamde supergewassen die bestand zijn tegen klimaatverandering en in de ontwikkeling van melkkoeien met een hogere opbrengst. Vorig jaar kondigde de miljardair aan dat via ‘Gates Ag One’ de inspanningen op dat vlak zouden opgedreven worden.

Wat Gates precies met de landbouwgrond doet, is niet helemaal duidelijk. “Er kwam geen antwoord op onze vraag aan Cascade Investments om meer uitleg. Er zijn echter aanwijzingen dat het land gebruikt zou kunnen worden op een manier die in overeenstemming is met de waarden van de stichting van Bill Gates”, stelt Forbes. Zo is Cottonwood Ag Management, een dochteronderneming van Cascade, lid van Leading Harvest, een non-profitorganisatie die duurzame landbouwpraktijken promoot met focus op bescherming van planten, bodem en water.

Bron: Forbes

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek