Big Jump in het teken van proper water tegen 2015

Op zondag 8 juli zullen honderden mensen in rivieren, waterlopen en meren springen om aandacht te vragen voor zuiver water.
3 juli 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:18
Lees meer over:

De Big Jump, waarbij op zondag 8 juli honderden mensen in rivieren, waterlopen en meren zullen springen om aandacht te vragen voor zuiver water, gaat dit jaar op een recordaantal locaties in Vlaanderen door, 21 om precies te zijn. Dat laten organisatoren Natuurpunt, GREEN en Bond Beter Leefmilieu weten. Natuurpunt nodigt landbouwers uit om ook de sprong te wagen.

Onder meer Goedele Liekens en Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege plonzen zondag vanaf 15 uur het water in, meer bepaald in de recent herstelde Vrouwkenshoekkreek in Sint-Laureins in het Meetjesland.

Er wordt gezwommen in de provincie Antwerpen (Hoogstraten, Kasterlee, Mechelen en Vorselaar), Limburg (Diepenbeek), Oost-Vlaanderen (Aalst, Dendermonde, Gent Portus Ganda, Ninove, Sint-Laureins, Wachtebeke, Wetteren, Zwalm), Vlaams-Brabant (Betekom, Heverlee, Overijse, Tienen), West-Vlaanderen (Westhoek, Kortrijk, Oostende) en in Anderlecht. Ook in Wallonië vindt zondagnamiddag op 12 locaties een Big Jump plaats.

Afvalwaterzuiveraar Aquafin biedt alle deelnemers die zich registreren op BigJump.be een gratis badhanddoek met een illustratie van tekenaar Jan Bosschaert aan. "We roepen iedereen op om mee te springen", zegt Chris Steenwegen, directeur van Natuurpunt. "Het is heerlijk om te kunnen zwemmen in proper water in openlucht. Zuiver water is ook nodig om onze natuur weer gezond te maken, in de stad en op het platteland."

De Big Jump herinnert aan de Europese afspraak dat tegen 2015 alle waterlopen "een goede ecologische toestand" bereikt moeten hebben. "Tot nu toe is er te weinig vooruitgang geboekt", menen de organisatoren van de Big Jump. "Onze waterlopen worden nog dagelijks vervuild door de industrie, de landbouwsector en door huishoudens." Zo belandt het afvalwater van 20 procent van de Vlamingen nog steeds ongezuiverd in grachten, beken en rivieren.

Omdat het IJzerbekken slecht scoort voor bijna alle landbouwindicatoren die een druk leggen op water, nodigt Natuurpunt landbouwers uit om mee de sprong te wagen in de IJzer. "Samen tonen we dat het ons menens is om de waterkwaliteitsdoelstellingen te halen", luidt het.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek