header.home link

Bietencampagne Tiense Suiker stevent af op opbrengst van 3,5 miljoen ton bieten

19 december 2022

De bietencampagne van de Tiense Suikerraffinaderij zal midden januari naar schatting 3,5 miljoen ton bieten hebben opgeleverd. Dat meldt het bedrijf vrijdag. Sinds de start van de campagne eind september is al 2,5 miljoen ton bieten opgehaald in de fabrieken van Tienen, Wanze en Longchamps.

Lees meer over:
WhatsApp Image 2022-09-29 at 13.38.56 (1)

De opbrengst zal daarmee naar alle verwachting iets hoger liggen dan die van vorig jaar, toen ongeveer 3,3 miljoen ton suikerbieten werd opgehaald. Daarmee halen de telers zo’n 90 ton per hectare. Het suikergehalte van de bieten ligt ook 5 procent hoger dan vorig jaar. "Het suikergehalte ligt nog iets lager dan we hadden gehoopt", vertelt Erwin Boonen, directeur grondstoffen bij Tiense Suiker. "Maar we zijn over het algemeen heel tevreden over de campagne."

De droge en zonnige weersomstandigheden van deze zomer spelen mee in de betere opbrengst en het gestegen rendement tegenover vorig jaar. De biet is een diepgewortelde plant, die daardoor goed tegen relatieve droogte kan. “Anders dan in bijvoorbeeld Duitsland, waar het te droog was, of Frankrijk, waar het te warm was, zijn wij de zomer heel goed doorgekomen”, vertelt directeur Jan Ingels aan ROBtv. De opbrengst zal resulteren in een geschatte productie van 630.000 ton suiker.

Meer vraag dan aanbod

In de Europese suikersector is er de laatste jaren heel wat beweging, met veel fabrieken die de deuren moesten sluiten. “De vraag op de wereldmarkt stijgt, terwijl er binnen Europa een tekort is aan suiker. Dus er is meer vraag dan aanbod”, aldus nog Ingels. “De beste bietengrond vind je in een ‘banaan’ van Engeland tot Polen. België ligt daar middenin en ook dit jaar zullen we opnieuw in de top 3 eindigen van de hoogste rendementen die we uit de suikerbieten halen. De fabriek van Tiense zit dus op een grote bietenhoop en onze telers hebben de nodige expertise om aan die hogere rendementen te voldoen.”

Vorige week lanceerde de bietensector nog het Plan (B)iet, om de structurele problemen in de sector aan te pakken. Sinds 2017 zijn ongeveer 1.000 landbouwers gestopt met het telen van bieten. Op dit moment zijn er nog 6.500 actief.

Bij de volgende bietencampagne in 2023 zal Tiense Suiker voor het eerst gebruikmaken van de nieuwe diffusietoren. Daardoor zal jaarlijks bijna 6.000 ton minder CO2 worden uitgestoten en 150.000 kubieke meter minder water worden gebruikt in het productieproces.

Uitgelicht
Sinds 2017 zijn al zo’n 1.000 landbouwers in België gestopt met het telen van suikerbieten en is het areaal afgenomen met 7.000 hectare. Daarom slaan Tiense Suikerraffinaderij...
14 december 2022 Lees meer

Bron: Belga / ROBtv

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek