Op 5 jaar tijd 1.000 suikerbiettelers minder: is er nog toekomst voor de teelt?

Sinds 2017 zijn al zo’n 1.000 landbouwers in België gestopt met het telen van suikerbieten en is het areaal afgenomen met 7.000 hectare. Daarom slaan Tiense Suikerraffinaderij, Iscal, CBB en KBIVB de handen in elkaar voor een plan dat het tij moet keren. “We gaan samen op zoek naar oplossingen. Wij zijn immers een belangrijke sector voor de Belgische economie en zorgen, rechtstreeks en onrechtstreeks, voor zo’n 40.000 jobs”, klinkt het.

14 december 2022  – Laatste update 14 december 2022 21:32
Lees meer over:

Vandaag telt ons land nog 6.500 landbouwers die suikerbieten telen. Ze doen dat op een areaal van 55.000 hectare. Hoewel België wordt beschouwd als het beste land in Europa om suikerbieten te telen, is zowel het aantal telers als het areaal fors gedaald op vijf jaar tijd. In 2017 waren er immers nog 7.500 telers en een areaal van 62.000 hectare. Het gaat dus om dalingen van respectievelijk 14 en 12 procent.

In 2022 hebben de Belgische suikerbiettelers samen 4,5 miljoen ton suikerbieten geteeld. De gemiddelde opbrengst per hectare en het suikergehalte lagen afgelopen jaar vijf procent hoger dan in de voorgaande jaren. “Toch werd de toekomst van de suiker- en bietensector de afgelopen jaren in twijfel getrokken”, aldus de vier organisaties. Dat is volgens hen een gevolg van veranderende Europese besluiten, de volatiliteit van de wereldsuikermarkt, de klimaatverandering en meer recent, de energiecrisis.

Déborah Motteux, woordvoerder van Tiense Suiker, haalt een aantal voorbeelden aan. “Bij de afschaffing van de suikerquote werden we geconfronteerd met een overproductie, wat leidde tot een prijsdaling van 1.000 euro tot 300 euro per ton suiker. Ook extra richtlijnen rond gewasbeschermingsmiddelen doen landbouwers afhaken”, zegt ze in naam van de vier spelers in de sector: de Tiense Suikerraffinaderij, Iscal, de Confederatie van Belgische Bietplanters (CBB) en het Koninklijk Belgisch Instituut voor de Verbetering van de Biet (KBIVB).

De biet-  suikersector - facts sheet - 2022 (Plan B) (002)

Nochtans is de suikerbietensector sterk geworteld in de Belgische agro-economische geschiedenis. “De teelt van bieten en de productie van suiker gaan zo’n 200 jaar terug”, luidt het. “Samen biedt de Belgische suikersector rechtstreeks werk aan bijna 9.000 werknemers, waaronder 6.500 landbouwers. Maar dat is niet alles, van de velden tot de suikerfabrieken, via talrijke partners, leveranciers en onderaannemers, speelt de suiker- en bietensector een sleutelrol in onze nationale voedingsindustrie. Zowat 90 procent van de industriële klanten zijn dan ook Belgische bedrijven.”

Om de aandacht te vestigen op deze zorgwekkende trend in de suikersector, hebben Tiense Suikerraffinaderij, Iscal, CBB en KBIVB een conferentie georganiseerd onder de naam “Plan B(iet)”. Met het evenement wil de sector enerzijds aan de alarmbel trekken, maar anderzijds ook economische, agronomische en maatschappelijke oplossingen bespreken zodat er niet nog meer bietentelers stoppen.

Een goede 200 personen volgen woensdag debatten, een rondetafelgesprek en presentaties over drie centrale thema’s: Hoe kunnen we de sector opnieuw heruitvinden door inkomsten te garanderen?, Hoe bescherm je de bieten met behoud van het milieu? en tot slot, Hoe gaan we om met klimaatverandering? Innovatieve landbouwtechnieken en aandacht voor biodiversiteit speelden een grote rol in de discussies.

“We zijn gestart met dit evenement, maar ons project gaat uiteraard verder”, zeggen de vier initiatiefnemers. “Dankzij het door Plan B(iet) gevormde kader willen we de dialoog bevorderen en acties stimuleren. Op die manier willen een antwoorden vinden op de vraag: Is er nog een toekomst voor onze sector?”, luidt het nog.

Wie is wie?

Confederatie voor de Belgische Bietenplanters (CBB)

De CBB is de vereniging van de Belgische suikerbietenplanters. Zij heeft tot taak de belangen van de telers te verdedigen, hen te vertegenwoordigen en bij te dragen tot de duurzaamheid van de sector.

Het Koninklijk Belgische Instituut voor de Verbetering van de Biet (KBIVB)

Het KBIVB heeft tot doel de coördinatie en de initiatie van het fundamenteel onderzoek, het toegepast onderzoek op de input van de bietenteelt en de voorlichting van de resultaten naar de planters. 

Raffinerie Tirlemontoise (RT)

Tiense Suikerraffinaderij is een referentie in de Belgische voedingsindustrie, waar traditie en innovatie hand in hand gaan. Het bedrijf produceert al sinds 1836 kwalitatieve suiker van lokaal geteelde suikerbieten.

Iscal

Iscal is een Belgisch familiebedrijf met 150 werknemers actief in de productie en verwerking van suiker. De suikerfabriek van Fontenoy, nabij Doornik, produceert meer dan 200.000 ton suiker met inachtneming van sterke sociale en milieuwaarden.

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek