Biefstuk in België 55,9 pct goedkoper dan in Frankrijk

Een biefstuk in België kost maar liefst 55,9 procent minder dan een biefstuk in Frankrijk. Dat blijkt uit een studie van het prijzenobservatorium over de prijsvorming van rundvlees. De Belgische consument profiteert optimaal van de concurrentiestrijd tussen de grootwarenhuizen. De rundveehouder daarentegen kampt met gestegen productiekosten die hij niet kan doorrekenen. Tussen 2000 en 2008 daalde het aantal rundveebedrijven met 28,5 procent. Dat meldt minister voor Ondernemen Vincent Van Quickenborne.
21 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Een biefstuk in België kost 55,9 procent minder dan een biefstuk in Frankrijk. Dat blijkt uit een studie van het prijzenobservatorium. De Belgische consument profiteert optimaal van de concurrentiestrijd tussen de grootwarenhuizen, maar de rundveehouder kampt met gestegen productiekosten die hij niet kan doorrekenen.

Uit de studie blijkt dat de Belgische consument zijn rundvlees kan kopen aan zeer scherpe prijzen. Voor de rundveehouder, net als voor de vetmester en de slachterij, is het echter moeilijk om de hoge productiekosten, die tussen 2000 en 2008 met 20 procent stegen, door te rekenen. Tussen 2000 en 2008 daalde het aantal rundveebedrijven met 28,5 procent.

De Belgische consument kocht in 2007 gemiddeld 8,8 kilo rundvlees. Vooral het rundvlees van het Belgische witblauw ras is zeer populair in ons land. In 2008 waren 27.443 rundveebedrijven actief in België, goed voor ongeveer  2,6 miljoen runderen. Het Belgische witblauw ras vertegenwoordigt meer dan de helft van de rundveestapel. Maar ook hier schuilt er een probleem. De prijs van een runderkarkas van het Belgische witblauw ras is in tien jaar met nauwelijks 5 procent gestegen terwijl de inflatie met bijna 25 procent is gestegen.

De rundveesector heeft het dus moeilijk omdat ze weinig controle heeft over haar productiekosten. Daarom moet volgens minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne toegezien worden op een concurrentiële prijsvorming van kosten zoals veevoeders en energie. Daarnaast wil hij de administratieve lasten voor onze landbouwbedrijven op het terrein verder afbouwen.

"Dat de consument momenteel relatief goedkoop kwaliteitsvol rundvlees op zijn bord krijgt, kan zeker worden toegejuicht. Maar we mogen niet blind zijn voor de gevaren die de sector bedreigen. De kosten moeten naar beneden. Een verscherpt toezicht is meer dan nodig", aldus Vincent Van Quickenborne.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek