Biechtstoel-procedure hangt waas over Landbouwraad

Er heerst grote onduidelijkheid over de vorderingen die de Europese ministers van Landbouw maken tijdens de onderhandelingen over de hervorming van het landbouwbeleid. De oorzaak ligt bij de zogenaamde biechtstoelprocedure, waarbij iedere lidstaat afzonderlijk gehoord wordt. Verdeel en heers, noemden de Romeinen dat.
12 juni 2003  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:53
Er heerst grote onduidelijkheid over de vorderingen die de Europese ministers van Landbouw maken tijdens de onderhandelingen over de hervorming van het landbouwbeleid. De oorzaak ligt bij de zogenaamde biechtstoelprocedure, waarbij iedere lidstaat afzonderlijk gehoord wordt. Verdeel en heers, noemden de Romeinen dat.

De Europese ministers van Landbouw kregen gisteren/woensdag bij het begin van de vergadering een compromisvoorstel van het Griekse voorzitterschap. Omdat dit compromis zeer dicht ligt bij het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie, was dit voor landen als Spanje en Frankrijk onaanvaardbaar.

Donderdag worden alle lidstaten ontvangen in de zogenaamde biechtstoel. Het gaat om trilaterale onderhandelingen tussen enerzijds de Commissie en het voorzitterschap en anderzijds de veertien overige lidstaten. Per lidstaat wordt bekeken in welke mate de voorstellen aanvaardbaar zijn.

Officieel kan men zo rekening houden met alle nationale wensen. In de praktijk kan men vooral de lidstaten onder druk zetten. De hervorming van het landbouwbeleid kan namelijk met gekwalificeerde meerderheid worden goedgekeurd. Dit betekent dat er een goedkeuring kan zijn, zelfs als er een paar landen tegen stemmen. Voor de lidstaten komt het er dus vooral op aan niet te veel te bluffen. Het is beter in te stemmen met de hervormingen en toegevingen te bekomen op cruciale punten, dan geïsoleerd te raken.

Donderdagavond komen de ministers om 20 uur voor het eerst terug plenair bijeen voor het werkdiner. Daar zal blijken hoe de krachtsverhoudingen liggen en of een akkoord mogelijk is. Vanavond zouden de ministers beslissen of ze morgen verder werken dan wel of ze uit elkaar gaan en begin volgende week hernemen.

Commissaris voor Landbouw Franz Fischler roept intussen de lidstaten op moed te betonen en vooral om een inhoudsvol akkoord te sluiten. Hij reageert daarmee om een vermeend Frans-Duits akkoord om de hervormingen af te zwakken en uit te stellen. Dit is dan een compromis tussen de landen die een hervorming willen (omdat het EU-landbouwbeleid hen veel geld kost) en de landen die geen hervorming willen (omdat dat landbouwbeleid hun boeren veel geld opbrengt).

België zit in het kamp van de landen die geen hervorming willen, al is er bereidheid tot toegevingen. Er is wel grote verdeeldheid tussen Vlaanderen en Wallonië. Door de structuur van de landbouw zijn de Waalse boeren veel meer afhankelijk van het Europese geld dan de Vlaamse.

Het is aan Annemie Neyts (VLD) om als federaal minister op te treden als Belgisch woordvoerster. De Vlaamse minister van Landbouw Ludo Sannen en zijn Waalse collega José Happart hebben de beslissingsmacht.

Lees ook: geVILT: "Hervorming verhoogt maatschappelijk draagvlak"

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek