Beursaanbod op jubilerende sierteeltbeurs Florall toont dynamiek sector

duiding

Waar de sierteeltsector in Vlaanderen te boek staat als een behoorlijk vergrijsde sector, toonden de standhouders met hun aanbod op de Florall-sierteeltbeurs dat er wel degelijk schwung in zit. De jonge siertelers Emile en Nichola Scherpereel namen woensdag voor het eerst deel aan de beurs die sinds 30 jaar Vlaamse siertelers, handelaars en andere afnemers uit de Benelux en Noord-Frankrijk naar Waregem lokt.

22 augustus 2024 VILT-redactie
Lees meer over:
Florall 2024 augustus

De Florallbeurs, die twee keer per jaar plaatsvindt in Waregem, is een vaste waarde in de Vlaamse sierteeltsector. Tientallen bedrijven grijpen de beurs, die 30 jaar geleden voor het eerst georganiseerd werd, aan om hun bloemen, planten en bomen te etaleren. In de loop der jaren is het concept van de beurs wel lichtjes veranderd. “Vroeger diende de beurs om het productaanbod te tonen voor het komende seizoen en om bestellingen te noteren. Vandaag staat vooral ontmoeten voorop, iets waar databanken en online communicatie niet toe in staat zijn”, vertelt beursvoorzitter Dries Verstraete.

De beursorganisator kijkt tevreden terug op de jubileumeditie die meer dan 400 bezoekers verwelkomde. In totaal waren er 91 standhouders, waarvan 75 kwekers en 1 exporteurs en 15 toeleveranciers.

Onder de sierteeltbedrijven veel bekende gezichten, maar ook een aantal nieuwkomers. Zo deed CS Plant uit Waregem voor het eerst mee op de beurs. Het sierteeltbedrijf, gespecialiseerd in bloeiende sierheesters en haagplanten, is 20 jaar geleden opgericht door Koen Scherpereel die ernaast ook tuinaanleg doet. Nadat zijn twee zonen Emile en Nichola enkele jaren geleden in het bedrijf stapten, maakt de sierteeltafdeling een sterke groei door. “We zijn van 5 hectare gegroeid naar 10 hectare. Sinds 2022 huren we ook nog een serre bij van 3,5 hectare in Wielsbeke”, vertelt Emile die veel toekomst ziet in de sierteeltsector.

Florall 2024 augustus3
Florall 2024 augustus2

Vertrouwen in de toekomst

Met zijn 23 jaar en vol uitbreidingsplannen lijkt de West-Vlaming tegen de stroom in te zwemmen. De Vlaamse sierteeltsector staat te boek als een vergrijsde sector en jaarlijks neemt het aantal bedrijven af, terwijl de bestaande bedrijven groter worden. “Ik ben overtuigd van de toekomst van de sierteelt. De vraag naar groen zal alleen nog maar groter worden”, aldus de jonge teler die met de beursdeelname zijn klantenkring hoopte uit te breiden. “Ook was het een voorbereiding op onze deelname op IPM in Duitsland volgend jaar.”

Geert en Marijke De Waele  krijgen Best Concept awards op florall uitgereikt door Miet Poppe

Ook azaleatelers Geert en Marijke De Waele uit Lochristi wilden hun aanbod onder de aandacht brengen van exporteurs en andere afnemers die Florall afstruinen voor nieuwe producten en leveranciers. In dit geval was het een nieuwe etiketlijn waar De Waele mee uitpakte op zijn stand. “Bij verschillende cultivars plaatsen we een etiket daarom met een jonge Vlaamse dame. Dat moet de plant (waaraan een oubollig imago kleeft, red.) een fris imago geven”, verklaart hij.

Het concept van de azaleateler kon het team van experts bekoren die traditioneel de florall-awards uitreikt, een prijs voor nieuwe producten of concepten in de sierteelt. De Waele sleepte met zijn 'Ghent Azalea Young Stars’ de prijs van het beste concept in de wacht. De beste nieuwe variëteit volgens de jury was de Leycesteria formosa ‘Little lanterns’ van Willy De Nolf. Zij ging met goud aan de haal. “Het is een zeer gezonde plant met een grote aaibaarheidsfactor, die niet alleen in de tuin tot haar recht komt maar ook in pot, bloembak, op het balkon of het terras. Bovendien is ze geschikt voor aanplanting in groepen voor openbaar groen”, klonk het lovend.

Overall Florallwinnaar van Best-Select

Ter ere van het 30-jarige jubileum werd ook de “beste cultivar ooit onthuld op Florall” aangewezen. Deze prijs ging naar pluimhortensia ‘Bobo’ van Best Select, een coöperatie van 17 sierboomkwekerijen die met ILVO samenwerken op het gebied van veredeling. Het is uit dit veredelingsprogramma dat de Bobo kwam. De hortensia werd in 2010 bekroond met de gouden Florall Award. “Bobo werd in augustus 2010 bekroond met goud en heeft zijn potentieel van bekroonde nieuwigheid volledig waargemaakt. Jaarlijks worden nu wereldwijd honderdduizenden Bobo’s verkocht, al meer dan zes miljoen sedert de lancering”, klinkt het.

Alhoewel CS Plant zelf niet aan veredeling doet, is het wel steeds actief op zoek naar nieuwe variëteiten. “Dit jaar zijn er weer 30 variëteiten bijgekomen en zitten we op zo’n 300 variëteiten. Ook willen we grotere potmaten erbij nemen. Onze klanten, die onder andere aan tuinaanleggers en tuincentra’s leveren, hebben het liefst een zo breed mogelijk assortiment zodat ze niet op verschillende plaatsen moeten shoppen”, klinkt het.

Geert De Waele op zijn beurt houdt het bij de azalea’s. In tegenstelling tot CS Plant werkt hij ook veel met rechtstreekse afnemers. Het azaleaseizoen van De Waele loopt van augustus tot eind mei. De eerste tien dagen zijn rustig verlopen, maar voor september staan er wat mooie bestellingen op de rol”, vertelt De Waele. Miet Poppe, secretaris van sierteeltfederatie AVBS, concludeert dat dit het algemene segment in de sector vertolkt. “Het is rustig, maar het seizoen is pas net gestart.”

Evenwicht hersteld op de azaleamarkt

De azalea komt uit een moeilijke periode. Door de verminderde populariteit van de plant is het aantal telers de voorbije jaren sterk teruggelopen. Volgens De Waele is het evenwicht tussen vraag en aanbod inmiddels weer hersteld en ziet de toekomst er goed uit. Dat was voor hem aanleiding om drie jaar geleden te investeren in een nieuwe gasverwarmingsinstallatie.

Alhoewel de teler uit Lochristi vertrouwen heeft in de toekomst, viel het voorbije seizoen tegen. Vooral het einde van het seizoen, dit voorjaar, was teleurstellend. “Door het slechte weer gaan mensen niet snel bij een tuincentrum langs”, verklaart de sierteler die tot slot aangeeft dat het druilerige weer de kwaliteit van zijn azalea’s ten goede kwam. “Bij gematigd weer, is het makkelijker telen en is de kwaliteit ook beter.”

Beeld: AVBS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek