"Bescherm zonevreemde oude bossen in België als natuurgebied"

Zowat 12.000 hectare bos in België staat op dit moment ingekleurd als woon- of landbouwgebied, terwijl het eigenlijk waardevolle oude bossen zijn. De bossen zouden een beschermde status moeten krijgen, vindt professor bosecologie en bosbeheer Bart Muys (KU Leuven).

1 juni 2022  – Laatste update 1 juni 2022 12:12
Lees meer over:
bosbiodiversiteitnatuurgebiedbomen-1280

De professor doet zijn oproep naar aanleiding van een pas gepubliceerd rapport van het European Forest Institute, dat de biodiversiteit in de Europese bossen bespreekt. Het rapport gaat dieper in op het beheer van bossen met het oog op het vergroten van de biodiversiteit. Er werkten dertien onderzoekers uit tien verschillende Europese landen aan mee. 

België heeft geen oerbossen zoals er bijvoorbeeld wel te vinden zijn in Roemenië of Polen, maar er zijn wel stukken die al sinds midden achttiende eeuw bosgebied gebleven zijn. "Die bossen herbergen zeldzame planten- en dierensoorten", vertelt Muys. "Maar een groot deel daarvan is vogelvrij: de bossen staan nog steeds ingekleurd op gewestkaarten als woon- of landbouwgebied. Daardoor zouden ze in theorie zomaar gekapt kunnen worden."

De bossen waarover professor Muys spreekt, liggen verspreid over het hele land. Als voorbeelden noemt de professor enkele gebieden in Zuid-Limburg of Brabant.

Een groot deel van de waardevolle bossen is vogelvrij en zouden in theorie zomaar gekapt kunnen worden

Bart Muys - Professor bosecologie en bosbeheer KULeuven

Het rapport geeft verder enkele aanbevelingen om de biodiversiteit in bossen te vergroten. Eén van de belangrijkste adviezen is dat er beter gemonitord moet worden. Voorts is er volgens de wetenschappers nog ruimte om samen te werken met de privésector. "Er zou bijvoorbeeld een systeem kunnen worden uitgedacht waarbij boseigenaars subsidies krijgen als ze maatregelen rond biodiversiteit nemen", stelt Muys. "Zo is er ook een financiële stimulans."

Raadpleeg het volledige rapport op de website van het European Forest Institute.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek