nieuws

Beroering over bemesting gronden Landloperskolonie

nieuws
De gemeente Merksplas gaat nu ook de quarantainestallen aankopen van de vroegere Landloperskolonie. Dat gebeurt enkele maanden nadat de gemeente definitief eigenaar werd van de boerderij, de kapel en 42 hectaren grond. De gemeente gaat ook landbouwers de kans geven om mestoverschotten uit te rijden op de grond. Maar dat ziet oppositiepartij Groen! niet zitten.
3 maart 2006  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:56
De gemeente Merksplas gaat nu ook de quarantainestallen aankopen van de vroegere Landloperskolonie. Dat gebeurt enkele maanden nadat de gemeente definitief eigenaar werd van de boerderij, de kapel en 42 hectare grond. De gemeente gaat ook landbouwers de kans geven om mestoverschotten uit te rijden op de grond. Maar dat ziet oppositiepartij Groen! niet zitten.

De quarantainestallen waren de stallen waar vroeger zieke dieren in afzondering werden geplaatst. De gemeente gaat het gebouw nu net als de boerderij en de kapel restaureren. Het wacht wel nog op de beslissing van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (VLD), want de stal zou net als de rest van de gebouwen beschermd worden.

De bemesting van de landbouwgrond in de Kolonie veroorzaakte op de jongste gemeenteraad flink wat beroering. De voorbije jaren heeft de gemeente varkens ondergebracht in de stallen van de boerderij in de Kolonie. De beerputten zitten vol en nu wil de gemeente die leegmaken en de mest uitrijden op de landbouwgrond. De gemeente wil ook dat boeren hun mestoverschot kunnen uitrijden in de Kolonie.

"Volgens onze berekeningen zit er ongeveer 950 kubieke meter mest in de beerputten van de stal", zegt Jef Schoofs van Groen!. "Daar heb je 47 hectare grond voor nodig om de bemestingsnormen niet te overschrijden en we hebben in de Kolonie maar 36 hectare in gebruik. En op de koop toe wil de gemeente de boeren tegen 2 euro per kubieke meter ook hun mest nog eens laten uitrijden op diezelfde grond. Wij stappen naar de mestbank om dit aan te kaarten. Desnoods gaan we zelf bodemstalen nemen", aldus Schoofs.

Burgemeester Frank Wilrijcx (Leefbaar Merksplas) begrijpt de heisa niet. "We zullen niet meer mest uitrijden dan we mogen. De rest moet worden afgevoerd. Alleen als blijkt dat de gemeente een overschot aan capaciteit heeft, mogen boeren hun mest uitrijden".

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek