Bereiken Frankrijk en Duitsland hervormingsakkoord?

Woensdag beginnen de Europese ministers van Landbouw aan een finale onderhandelingsronde over de hervorming van het landbouwbeleid. NGO's dringen aan op een grondige hervorming. De Duitse en Franse minister komen dinsdagavond al bijeen om onderling de violen te stemmen.
10 juni 2003  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:53
Woensdag beginnen de Europese ministers van Landbouw aan een finale onderhandelingsronde over de hervorming van het landbouwbeleid. NGO's dringen aan op een grondige hervorming. De Duitse en Franse minister komen dinsdagavond al bijeen om onderling de violen te stemmen.

De Europese commissaris voor Landbouw, Franz Fischler, de grote gangmaker van de voorgestelde hervorming, pleitte dinsdag nog voor moed en ambitie. De landbouwers zelf ageren echter al maanden tegen de hervormingsvoorstellen. De boerenorganisaties willen geen veranderingen voor het jaar 2006. Zij vrezen verlies aan inkomsten en concurrentievermogen tegenover derde landen.

De NGO's daarentegen pleiten voor ambitieuze hervormingen. Dinsdagmorgen was er een gezamenlijke persconferentie van de consumentengroepering Beuc, de derde wereldorganisatie Oxfam en de milieu-organisatie WWF. Zij vragen de schrapping van alle exportsubsidiëring en een stevige heroriërentering van de 'directe betalingen'. Dat geld mag niet langer gaan naar zinloze productie, maar moet gericht worden op de noden van consument en natuur. De NGO's vragen meer steun voor landbouw in weinig rendabele gebieden, om er zo de biodiversiteit te beschermen.

Vanavond ontmoeten de Franse minister van landbouw Hervé Gaymard en de Duitse Renate Künast elkaar in Berlijn. De belangen van beide grote landen staan diametraal tegenover elkaar en een onderling akkoord zou dan ook het pad effenen naar een akkoord onder alle lidstaten.

Duitsland betaalt jaarlijk 4,3 miljard euro meer voor het landbouwbeleid dan het er uit terugkrijgt, en is daarmee de grootste netto-betaler. Frankrijk krijgt 2,3 miljard euro meer dan het betaalt, en is daarmee de op één na (Spanje) de grootste netto-ontvanger. Geen wonder dus dat Duitsland voor grondige hervormingen is en dat Frankrijk tegen hervormingen is.

De onderhandelingen beginnen woensdagnamiddag in Luxemburg en zullen wellicht duren tot vrijdag in de loop van de dag of nacht. Traditioneel duren landbouwonderhandelingen in de Europese Unie zeer lang. De ministers willen daarmee vooral bewijzen hoe hard zij gevochten hebben voor hun nationale belangen.

In theorie kan de hervorming beslist worden bij gekwalificeerde meerderheid, maar het is de bedoeling naar consensus te streven. Dat een meerderheid volstaat, verhindert wel dat enkele landen zich volstrekt onwrikbaar opstellen. Een akkoord wordt dan ook verwacht, maar is onzeker.

Lees ook: geVILT: "Hervorming verhoogt maatschappelijk draagvlak"

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek