header.home link

Beneo investeert fors in verwerking van peulvruchten

9 mei 2022

Voedingsbedrijf Beneo kondigt een investering aan van 50 miljoen euro in een fabriek in Duitsland voor de verwerking van peulvruchten. “Een belangrijk mijlpaal die onze aanwezigheid vergroot in de snel groeiende markt voor duurzaam geproduceerde plantaardige eiwitingrediënten”, klinkt het.

Lees meer over:
fababooneiwitpeulvrucht-copyrightBENEO-1250

De trend om plantaardige eiwitten te gebruiken is gevestigd. Volgens voorspellingen zou in 2027 maar liefst 75 procent van de totale vraag naar eiwitten plantaardig zijn. Bovendien zou het aantal producten, waarin deze eiwitten verwerkt zitten, jaarlijks met 11 procent groeien. Ook de populariteit van peulvruchten neemt aanzienlijk toe, met erwten en fababonen die wereldwijd de kroon spannen als meest favoriete ingrediënt van nieuw gelanceerde producten. Die groep producten kende een jaarlijkse groei van 20 procent tussen 2016 en 2021. 

Op die trend wil ook Beneo meesurfen. Het bedrijf, met productievestigingen in België, Chili, Duitsland en Italië, heeft 50 miljoen euro veil voor een nieuwe fabriek in Offstein in Duitsland, waar eiwitrijke ingrediënten uit peulvruchten zullen worden geproduceerd. In eerste instantie zal de focus liggen op eiwitconcentraat, zetmeel en peulen van de fababoon met de optie om in de toekomst andere peulvruchten te verwerken. Het concentraat kan worden gebruikt voor proteïneverrijking en textuurverbetering van alternatieven voor vlees en zuivel, en voor (glutenvrije) bak- en graanproducten. De peulen en het zetmeel van faba bonen worden in dierenvoeding gebruikt als plantaardig eiwit of vezelbron voor duurzame huisdiervoeding, aquacultuurvoer en veevoer.

fababooneiwitpeulvruchtveld-copyrightBENEO-1250

Lokale teelt

 Het zijn lokale landbouwers, die SAI-gecertificeerd zijn (Sustainable Agriculture Initiative), die zullen instaan voor de teelt van de fababonen. “Peulvruchten helpen op het niveau van het landbouwbedrijf de uitstoot van broeikasgassen te verminderen”, vertelt Christoph Boettger, manager van Beneo. “Fababonen produceren bijvoorbeeld stikstof voor zichzelf en de planten die hieruit groeien en daarom is bemesting met stikstof niet nodig.” 

De werkzaamheden voor de bouw van de fabriek zijn al gestart en zullen naar verwachting in de tweede helft van 2024 worden afgerond. “Deze investering is nog maar een begin”, aldus Boettger. “We geloven sterk in plantaardige ingrediënten en beschouwen de nieuwe fabriek daarom als een belangrijke eerste stap in de toekomstige uitbreiding van ons eiwitassortiment. Hierdoor kunnen we in de komende jaren een grotere verscheidenheid aan duurzame plantaardige eiwit-ingrediënten produceren.”

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Beneo

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek