header.home link

BelOrta zet verder in op komkommers

12 februari 2021

De komkommer doet het goed in het assortiment van groente- en fruitveiling BelOrta. “Het is al jaar een dag een hardloper”, reageert Jo Lambrecht, manager sales en marketing bij BelOrta. “Ons areaal komkommer zal in 2021 nog verder stijgen tot bijna 105 hectare, wat resulteert in een beteelde oppervlakte van 230 hectare.” De veiling biedt - voor het derde jaar op rij - het jaar rond komkommers aan.

Lees meer over:
BelOrta - komkommerteelt

De komkommer blijft populair in België. “In de recentste GFK-cijfers zien we een toenemende belang van komkommer in de groentenkorf van de Belgische consument”, weet Jo Lambrecht, manager sales en marketing bij groente- en fruitveiling BelOrta. “Uit die cijfers blijkt dat de Belg vorig jaar 1.12 kg komkommer per persoon per jaar kocht via de versmarkt. De populariteit van de komkommer wordt ook weerspiegeld in het aanbod bij BelOrta.”

In 2020 verkocht BelOrta maar liefst 142 miljoen komkommers. “In 2021 breiden we het areaal komkommer nog verder uit”, zegt Jo Lambrecht. “Dit jaar zien we bovendien voor het derde jaar op rij een uitbreiding in het areaal van komkommers uit belichte teelt. Dit seizoen kunnen we zelfs gewag maken van een verdubbeling van het areaal, van 4 hectare naar 8 hectare.”

Door de toevoeging van de belichte teelt kunnen we gedurende 12 maanden Belgische komkommers van hoge kwaliteit aanbieden

Jo Lambrecht - BelOrta

Belichte teelt = jaarrond komkommers

De helft van die belichte teelt is afkomstig uit Nederland, wat volgens BelOrta zorgt voor een groot voordeel op logistiek vlak. “De Duitse retail kan rechtstreeks laden bij de telers en ook de export richting het Verenigd Koninkrijk verloopt eenvoudiger”, klinkt het.

Nog een voordeel van belichte teelt: er zijn het jaar rond komkommers beschikbaar. “Door de toevoeging van de belichte teelt kunnen we gedurende 12 maanden Belgische komkommers van hoge kwaliteit aanbieden”, bevestigt Jo Lambrecht.

Constante zoektocht naar innovatie

In het Proefstation van Sint-Katelijne-Waver worden in de nieuwe afdelingen belichte-  en hogedraadteelt de allernieuwste rassen opgevolgd met alle aandacht naar resistenties voor een  hoogwaardige IPM-teelt (Integrated Pest Management). “Op die manier wordt de traditionele teelt met drie nieuwe plantingen per jaar aangevuld voor een jaarrond-rassenlijst”, aldus BelOrta.

Naast de zoektocht naar de rassen met de beste presentatie en houdbaarheid, streeft de veiling ook naar duurzamere verpakkingsalternatieven, zowel voor omverpakkingen als voor kleinverpakkingen. “Zo doen we volop testen met composteerbare dekvellen”, legt Jo Lambrecht uit. “Deze dekvellen kunnen  in een composteringsinstallatie volledig omgezet worden in compost. En als alternatief voor het plastic-sealen van komkommers bieden we sinds vorig jaar ook komkommers aan met een papieren banderol.”

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: BelOrta

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek