header.home link

BelOrta en BFV slaan handen in elkaar

24 februari 2022

BelOrta en Belgische Fruitveiling gaan intenser samenwerken en integreren. Dat hebben de raden van bestuur van de coöperaties gisteren beslist.

Lees meer over:

In de loop van 2021 vonden de eerste verkennende gesprekken plaats, de afgelopen maanden werden deze uitgediept en sinds gisteren zijn ze officieel gemaakt door middel van een intentieverklaring. “Beide Belgische coöperaties bundelen de krachten met het oog op nóg meer slagkracht en kostenefficiëntie. Een evolutie die zowel telers als klanten ten goede kan komen”, klinkt het.

BelOrta heeft vestigingen in Sint-Katelijne-Waver, Borgloon en Zellik en verenigt 950 groente- en fruittelers. Zij zorgen jaarlijks voor een assortiment van meer dan 170 groente-, fruit- en kruidensoorten. De Belgische Fruitveiling opereert vanuit Sint-Truiden, Glabbeek en Vrasene en telt 470 fruittelers.

"De ondertekening van deze intentieverklaring is een belangrijke mijlpaal”, stellen Philippe Appeltans, directeur van BelOrta en Marc Grauwels, directeur van BFV in een gezamenlijk statement. “Hiermee verstevigen we onze positie als de toonaangevende aanbieder van lokaal en duurzaam geteeld fruit en groenten. Dit zowel voor de inlandse markt als voor meer dan 70 exportmarkten wereldwijd. Opgeteld hebben we ruim 1.400 actieve telers-ambassadeurs, verspreid over heel België alsook de grensregio met Nederland. Samen kunnen we onze kerngedachte - van, voor en door telers - nog beter vorm geven.”

Deze overeenkomsten sterken ons in de overtuiging dat we tot intensieve samenwerking kunnen overgaan. Een belangrijke stap voor de verdere ontwikkeling van de fruitsector

BelOrta & BFV

De coöperaties wijzen erop dat hun producenten voor gigantische uitdagingen staan op vlak van onder meer rendabiliteit, kostenbeheersing, verduurzaming, innovatie en digitalisering. “Uit onze gesprekken bleek al snel dat we dezelfde langetermijnvisie koesteren en dat er reeds heel wat gelijkenissen bestaan op het vlak van bedrijfscultuur en waarden. Deze overeenkomsten sterken ons in de overtuiging dat we tot intensieve samenwerking kunnen overgaan. Een belangrijke stap voor de verdere ontwikkeling van de fruitsector."

In de volgende fase van de gesprekken zal gefocust worden op concrete initiatieven die voortvloeien uit de ondertekening van de intentieverklaring. Meer informatie volgt van zodra alle details hieromtrent besproken zijn.

Uitgelicht
De REO Veiling uit Roeselare en Coöperatie Hoogstraten gaan spreken over een fusie. Dat hebben de tuinbouwveilingen aangekondigd in een persbericht. “Twee gezonde, lokaal vera...
3 februari 2022 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek