Belgische zomer zorgt voor appeloogst van topkwaliteit

In tegenstelling tot in Nederland en Groot-Brittannië waar de start van de appeloogst twee weken vroeger valt, lijkt in Vlaanderen de oogst niet eerder op gang te komen. “Wel zal de kwaliteit van uitzonderlijk hoog niveau zijn, dankzij de typische Belgische zomer die we beleven”, zegt fruitteler Jan Verelst uit Vremde.
13 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

In tegenstelling tot in Nederland en Groot-Brittannië waar de start van de appeloogst twee weken vroeger valt, lijkt in Vlaanderen de oogst niet eerder op gang te komen. “Vroege variëteiten zijn er altijd, maar de oogst zelf zal hoogstens een paar dagen vroeger starten. Wel zal de kwaliteit van uitzonderlijk hoog niveau zijn, dankzij de typische Belgische zomer die we beleven”, zegt fruitteler Jan Verelst uit het Antwerpse Vremde.

De warme dagen, geregeld afgewisseld met een mals buitje doen wonderen voor de appeloogst. “Zo was de nacht van zondag op maandag bijzonder positief voor de kleuring van de appels. De temperatuur is toen fel gezakt, in combinatie met regen, maar ’s morgens steeg het kwik weer tot boven de twintig graden. Daardoor schrokken de nog bleekgroene appelen zich rode wangen. Ideaal”, beweert Verelst.

Hoewel de kwaliteit uitstekend is, hangen er dit jaar iets minder kilo’s in de plantages. “De capaciteit schommelt tussen de 65 en 85 procent in vergelijking met vorig jaar. Dat komt omdat we in 2008 zo’n massale oogst hadden. Bij het fruit speelt bovendien het fenomeen van de ‘beurtjaren’. Een iets mindere oogst, wordt meestal afgewisseld door een zeer goede omdat de boom meer voeding heeft kunnen sturen naar de bloembotten”, weet de fruitteler.

Aan prijsvoorspellingen wil de man zich nog niet echt wagen, hoewel hij denkt dat de prijs van de appelen min of meer status quo zal blijven in vergelijking met vorig jaar, terwijl er voor de peren een iets lagere prijszetting wordt verwacht, gezien de overvolle perengaarden in heel Noordwest-Europa. Ook de invoer uit andere landen zal volgens Jan Verelst een rol spelen.

Zo staan er momenteel in de haven van Antwerpen maar liefst 1.500 palletten met Pink Lady-appelen uit Australië en Nieuw-Zeeland als gevolg van een onverwachte afzegging door een supermarkt. “Die worden nu aan dumpingprijzen van 2 à 3 euro verkocht in de supermarkten. Met als gevolg dat onze eigen Belgische appelen maar 28 à 23 cent per kilo halen op de veiling. Het gaat om de beste bewaarappelen die nog in de frigo’s staan. Voor een Belgische boer is dat frustrerend”, aldus Verelst.

Bron: Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek