header.home link

Belgische vissers brachten vorig jaar 3 keer meer afval aan wal dan in 2020

17 augustus 2022

in 2021 brachten de Belgische vissers 65 ton zwerfvuil binnen in de havens, een verdrievoudiging in vergelijking met het jaar voordien. Met 37 schepen lopen ook steeds meer vissers warm voor het opruimproject ‘Fishing for Litter’. Opvallend: in Nederland zien ze het aandeel zwerfvuil net dalen.

Lees meer over:
zwerfvuil-afval-zee-visserij-bigbag-fishingforlitter-TwitterSanderzk

Jerrycans, autobanden, olietonnen, verpakkingen, vuilniszakken, volle en lege verfblikken… het is lang niet enkel vis dat in de netten van vissersschepen belandt. Via Fishing for Litter, dat in 2016 in ons land gestart is, kunnen vissers het afval dat ze opvissen, in big bags achterlaten in de Europese havens die deelnemen aan het project.

“Aandacht voor het klimaat staat zeer hoog op de maatschappelijke agenda”, vertelt Sander Meyns, adjunct-directeur van de Rederscentrale. “Binnen de visserijsector resulteert zich dit bijvoorbeeld in het verder streven naar duurzamere visserijtechnieken en het beperken van de uitstoot. Maar vissers gaan nog een stap verder. Het zwerfvuil dat ze opvissen, gooien ze niet overboord maar deponeren ze in een big bag, die ze vrijwillig en belangeloos meenemen naar de haven. De zakken worden daar gewogen, geregistreerd en de inhoud ervan wordt naar een containerpark gebracht.”

Opmars

In 2017 brachten de Belgische vissers 2 ton afval aan land. Dat aantal steeg jaar na jaar, met 2,2 ton in 2018, 10 ton in 2019 en 17,7 ton in 2020. In 2020 namen 23 van de 64 Belgische schepen actief deel aan Fishing for Litter.

Om nog meer vissers warm te maken voor dit project, zetten de Rederscentrale en de federale overheid extra in op sensibilisering en communicatie. Zo werd een app gelanceerd, waarmee de vissers efficiënt en zonder veel tijdsverlies kunnen aanmelden welk soort afval ze waar en wanneer aan wal zullen brengen. Info over het aantal kilo afval wordt na weging geregistreerd in een logboek.

“Dankzij de app en het inzetten op sensibilisering en communicatie is het aantal ton afval dat in 2021 werd opgevist, enorm gestegen”, aldus Meyns. “Het gaat om 65 ton en ten opzichte van 2020 is dat meer dan een verdrievoudiging. Ook het aantal vissersschepen dat deelnam aan het project, steeg in een jaar tijd van 23 naar 37.”

Minder afval in Nederlandse netten

Bij onze noorderburen merken ze net het omgekeerde. “Vissers zien een duidelijke trendbreuk na jaren afval vissen op de Noordzee”, meldt EMK-vissers.

Ook langoustinevisser Sander Meijer, die 45 mijl ten noorden van Terschelling, één van de Waddeneilanden, vist, merkt dat de visgronden duidelijke schoner geworden zijn. “Uitgezonderd rond de verkeersroutes, waar cruiseschepen, containerschepen en plezierjachten varen. De rommel die we rond die vaarroutes vangen is nog altijd omvangrijk”, vertelt hij.

Maar ook elders ziet Meijer een afname. “Er zijn visgebieden waar wij het eerste jaar met 6 big bags vol in de haven aanmeerden. Met een enkele big bag houdt het nu wel op.”

De deelnemende visserijbedrijven krijgen geen vergoeding, wat wel eens tot ergernis leidt. “Anderzijds, het is allemaal in ons eigen voordeel”, luidt het oordeel van de vissers. “Wat je opvist en meeneemt, vist een ander niet nog een keer op. Opgeruimd staat netjes.”

Uitgelicht
Op onze stranden zijn er per 100 meter vloedlijn gemiddeld 137 stuks afval te vinden. “Met het nieuw federaal actieplan moeten we erin slagen om de toename van zwerfvuil terug...
27 juli 2022 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek