Belgische sierteeltsector haalt opgelucht adem

De Belgische sierteeltsector haalt opgelucht adem nadat woensdag gebleken is dat bloemenwinkels en tuincentra tijdens de nieuwe lockdown open mogen blijven. Twijfel over een mogelijke sluiting in aanloop naar het vervroegde corona-overlegcomité op woensdag resulteerde begin deze week in een rush op de bloemenzaken.

26 maart 2021  – Laatst bijgewerkt om 26 maart 2021 11:18
Lees meer over:

“Het was woensdag extreem druk. Mensen dachten dat het de laatste dag was en wij hadden zo’n vijftig procent meer klanten dan gebruikelijk”, vertelt Henk Philippo van bloemenketen Philippo Flowers dat vestigingen heeft in Antwerpen, Kalmthout, Ekeren en Geel. “Vooral in de vestigingen Kalmthout en Ekeren liep het storm. In Antwerpen ligt de verkoop nog steeds dertig procent onder het normale niveau, maar dat komt omdat we daar gevestigd zijn in het centraal station en er natuurlijk veel minder treinverkeer is.”

bloemenwinkel Philippo

In afwachting van nieuwe, verstrengde coronamaatregelen op woensdag gingen zijn gedachten terug naar de eerste lockdown in maart vorig jaar toen het bedrijf bloemen moest vernietigen. Volgend op deze eerste lockdown besloot de ondernemer in paniek zijn filialen in Mol en Essen meteen te sluiten. “Ik had berekend dat we na de lockdown tot twintig procent minder omzet zouden draaien in de veronderstelling dat we in een economische crisis zouden belanden en mensen minder zouden besteden”, verklaart hij.

Uiteindelijk viel de coronaschade mee en draaide het bedrijf juist een goede omzet. Ook dit jaar ziet het er goed uit, vertelt Philippo die opgelucht is dat bloemenwinkels en tuincentra een verplichte sluiting ontlopen. “De voorwaarden zijn nog niet helemaal duidelijk, misschien mogen we minder mensen ontvangen. Maar het is al goed dat we open mogen blijven.”

Ook andere bloemenzaken in Vlaanderen werden woensdag overspoeld door klanten, vertelt Sim Echelpoels, commercieel directeur van Euroveiling uit Brussel. “Ik hoorde van veel klanten dat het enorm druk geweest is. Uit vrees voor een mogelijke sluiting hebben consumenten uit een soort van hamstergedrag nog massaal inkopen gedaan.”

Euroveiling merkte de ongerustheid onder de bloemenzaken ook in de verkoop. Op woensdag, als het veilinghuis online verkoopt, noteerde het tot 16h00 nauwelijks bestellingen. Toen de coronamaatregelen bekend werden en duidelijk werd dat bloemenzaken en tuincentra openbleven, explodeerde de vraag en werd het daggemiddelde op Euroveiling gecompenseerd.

Dit is misschien wel een omslagpunt. Bloemen zijn terug hip

Sim Echelpoels - Commercieel directeur van Euroveiling

Echelpoels spreekt van een zeer goed jaar tot nu toe. “De eerste maanden van het jaar hebben we tien tot vijftien procent meer omzet gedraaid dan in dezelfde periode in 2019. Dat komt bijna volledig op het conto van de hogere prijzen. Er is sprake van een grote stijging van de vraag en een stabiel gebleven aanbod. Dit heeft hogere prijzen tot gevolg.”

De hogere bloemen- en plantenprijzen betekenen goed nieuws voor de Belgische sierteeltsector. Veel bloemen en plantentelers hebben het zwaar en het areaal loopt al jaren terug. “Dit is misschien wel een omslagpunt. Bloemen zijn terug hip”, zegt Echelpoels die pleit voor een promotiecampagne op land- en tuinbouwscholen om aandacht te vragen voor de sierteelt.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek