Belgische regio’s en EU binden samen strijd aan tegen invasieve uitheemse soorten

De drie gewesten in ons land trekken samen met de Europese Unie 7 miljoen euro uit om de komende jaren invasieve uitheemse soorten te bestrijden, zoals berenklauw en de rode rivierkreeft. Dat meldt het overheidsagentschap Leefmilieu Brussel.

25 augustus 2021  – Laatst bijgewerkt om 25 augustus 2021 16:26
invasieveuitheemsesoort-roderivierkreeft-MPatinet-1250

Invasieve uitheemse planten en dieren vormen een bedreiging voor de biodiversiteit, ecosystemen en de mens. In het nieuwe project Riparias (Reaching Integrated and Prompt Action in Response to Invasive Alien Species) bundelen Vlaanderen, Brussel en Wallonië de krachten om het probleem samen aan te pakken. 

Ze kunnen daarbij rekenen op steun van de Europese Unie. De drie gewesten betalen circa 3,15 miljoen euro, de EU investeert 3,85 miljoen euro. Het project zal zes jaar duren en focust op de rivierbekkens van de Dijle, Mark en Zenne. 

Er staan 66 soorten op de Europese lijst van zorgwekkende uitheemse soorten. Daarvan zijn twaalf planten- en drie rivierkreeftensoorten in België aan een stevige opmars bezig zijn of ze kunnen die opmars binnenkort inzetten. De focus komt vooral op die laatste categorie te liggen, maar zal later ook andere soorten in het vizier nemen die op een Belgische waarschuwingslijst komen te staan.

invasieveuitheemsesoort-benenklauw-EBranquart-1250

Zo gaat de aandacht onder meer naar berenklauw, een plant die oprukt ten koste van inheemse plantensoorten en bij contact met de huid ernstige brandwonden kan veroorzaken. Ook de waterteunisbloem is een probleemsoort: die groeit zo snel dat ze in geen tijd het hele wateroppervlak inpalmt en de inheemse waterplanten en dieren verdrijft.

Bij de dieren springt de rode rivierkreeft in het oog. De kreeftjes werden al op verschillende plaatsen in België gespot. Volgens de initiatiefnemers van Riparias is die soort niet alleen problematisch voor onze inheemse rivierkreeft, maar is ze ook schadelijk voor waterplanten, amfibieën en vissen.

invasieveuitheemsesoort-waterteunisbloem-EBranquart-1250

Oproep naar vrijwilligers

Voor de projectpartners is het belangrijk om kostenefficiënte beslissingen te nemen op basis van de beste beschikbare kennis en beheerpraktijken voor soorten die zich reeds op grote schaal hebben verspreid of aan hun opmars bezig zijn. Net omdat de uitheemse soorten geen grenzen kennen, is een samenwerking tussen de drie Belgische gewesten cruciaal.

Verder worden ook de academische wereld en verschillende verengingen betrokken bij het project. Ook voor het grote publiek is een rol weggelegd. “Een goede samenwerking tussen alle partijen en essentieel om het project te doen slagen”, klinkt het. “Er komen informatiebrochures die identificatie en beheer op het terrein moeten vereenvoudigen. Ook staan er informatie- en trainingssessies gepland om de kennis zo breed mogelijk te verspreiden. Tot slot rekenen we ook op vrijwilligers: alle hulp is welkom”, zegt Pascale Hourman van Leefmilieu Brussel.

Meer info vind je op de website van Riparias.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Beeld: M. Patinet / E. Branquart

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek