Belgische krieken hangen te rotten in de plantages

De kriekentelers zijn woedend. Ruim de helft van hun krieken blijft ongeplukt in de plantages hangen en rot. Ze wijzen de veilingen met de vinger. “We begrijpen dat de telers boos zijn, maar we staan met de rug tegen de muur. De handel koopt krieken in het Oostblok tegen dumpingprijzen”, zegt Rudy Uten van de Belgische Fruitveiling.
29 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

De kriekentelers zijn woedend. Ruim de helft van hun krieken blijft ongeplukt in de plantages hangen en rot. Ze wijzen de veilingen met de vinger. “We begrijpen dat de telers boos zijn, maar we staan met de rug tegen de muur. De handel koopt krieken in het Oostblok tegen dumpingprijzen. Wij kunnen de zure kersen alleen verkopen onder de kostprijs en dat heeft geen zin”, zegt Rudy Uten van de Belgische Fruitveiling.

De kriekenteelt is in België al enkele jaren op de sukkel. Maar dit jaar is een absoluut dieptepunt, ondanks een topoogst. De helft van de oogst blijft in de plantages rotten. De kriekentelers zijn er het hart van in dat ze machteloos moeten toekijken hoe de rottende vruchten op de grond vallen. “Als hagel het fruit vernielt, kan niemand daar iets aan doen. Maar nu gaat het om fruit van heel goede kwaliteit. Waar zijn wij als fruittelers mee bezig?, vraagt kriekenteler Theo Billen zich af.

De veilingen geraken de krieken nog niet voor de helft kwijt. “We willen niet liever dan krieken verkopen, maar als dat onder de kostprijs gebeurt dan moeten de telers bijleggen. Dat heeft natuurlijk geen zin. De handel koopt krieken in Polen, Hongarije en Tsjechië tegen 20 eurocent per kilo, terwijl de productieprijs rond de 30 eurocent bedraagt, aldus directeur Uten. De afnemers van krieken zijn voornamelijk fruitverwerkende bedrijven. Ze worden gebruikt voor confituur, fruitsappen en bierbereidingen.

Maar de telers pikken die uitleg niet. Zij vinden dat de veilingen veel te weinig hebben gedaan voor de verkoop. “Ze verkochten zelfs Tsjechische krieken nog voor de oogst bij ons was begonnen”, zegt een boze fruitboer. Een groep kriekentelers dreigt ermee een advocaat onder de arm te nemen om de veilingen in gebreke te stellen. Andere telers brachten de belastingsdiensten op de hoogte om het verlies officieel te laten vaststellen. Nog anderen overwegen hun plantages te rooien.

Niet iedereen blijft echter bij de pakken zitten. Een aantal telers probeert zijn krieken in kleine hoeveelheden te verkopen of biedt ze via internet te koop aan. “Veel particulieren reageren op dat aanbod. Er zijn er die er een uitstap van maken en zelf komen krieken plukken”, zegt een teler. Grotere telers proberen dan weer rechtstreeks met afnemers en fruitverwerkende bedrijven te onderhandelen. “Maar het blijft een nachtmerrie”, klinkt het. “We vrezen voor het einde van de teelt”.

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek