België zet zich op de kaart als wijnregio

De Belgische wijngaarden groeiden vorig jaar met 15 procent. En het aantal wijnboeren in ons land nam de voorbije vijf jaar met de helft toe. Dat blijkt uit cijfers die minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) bekend maakte. “We evolueren de komende jaren naar 1.000 hectare Belgische wijngaarden”, reageert wijnmaker Karel Henckens. “Met zijn wijn verovert België een bescheiden plaats op de wereldkaart.” Al zijn ook druiven niet immuun voor vorst, hagel en hitte.

3 september 2020  – Laatste update 4 september 2020 10:54
Lees meer over:

De wijngaarden in ons land leverden vorig jaar 1,48 miljoen liter wijn op. Dat was 25,4 procent minder dan het jaar voordien. De oorzaak van de verminderde opbrengst was het weer: de late vorst in de tweede helft van april en schade als gevolg van zonnebrand hadden een negatieve invloed op de oogst. Ook zomerse hagelbuien richtten vernielingen aan in de wijngaarden. Dit jaar zijn de weersomstandigheden opnieuw niet ideaal.

“Veel collega’s hadden in de lente te maken met vriesweer”, zegt Karel Henckens. “Zelf kampte ik in de zomer met extreme zonnebrand. Eind juli was het 25 graden. Een dag later was er een hittegolf met wel 37 graden. Die overgang was veel te bruusk. Ik verloor 25 procent van mijn druiven.” Collega Martin Bacquart van wijdomein Entre Deux Monts uit het West-Vlaamse Heuvelland had vooral last van te veel regen tijdens de oogst in september. “Een deel van de druiven verloren we door schimmelinfecties.”

Ze weerleggen dat 2019 een slecht wijnjaar zou zijn. “2018 was gewoonweg een topjaar”, zegt Martin Bacquaert. “Het was niet te warm, niet te droog, er was weinig lentevorst en de oogst verliep optimaal.” 2018 buiten beschouwing gelaten was 2019 een recordjaar. “Het laatste wijnjaar dat echt tegenviel, was 2010”, vult Karel Henckens aan.

0

1.48 miljoen liter Belgische wijn

0

411 hectare Belgische wijngaarden

0

154 Belgische wijnbouwers

Cijfers van 2019

De productiecijfers van 2019 mogen dan wel lager liggen dan in 2018, de oppervlakte van de Belgische wijngaarden blijft wel gestaag toenemen. Vorig jaar groeide het aan tot 441 hectare, een verviervoudiging tegenover tien jaar geleden. Ter vergelijking: het wijngebied in de Bordeaux telt meer dan 110.000 hectare, de wijngaarden langs de Moezel hebben een omvang van 9.000 hectare.

Er kwamen vorig jaar 18 Belgische wijnbouwers bij, tot 154 in totaal. Er zijn 28 producenten die een wijngaard van meer dan vijf hectare hebben. Zowat de helft van de producenten verbouwt een oppervlakte van minder dan één hectare.

Met zijn wijn verovert België een bescheiden plaats op de wereldkaart.

Karel Henckens - Wijnbouwer

Wijnboeren Karel Henckens en Martin Bacquart zijn blij met de groei. Hoe groter de wijnsector, hoe meer hij zichzelf op de kaart zet. “We evolueren de komende jaren naar 1.000 hectare Belgische wijngaarden”, zegt Karel Henckens. “Met zijn wijn verovert België een bescheiden plaats op de wereldkaart.” De sector botst volgens Karel niet op zijn grenzen. “Er is ruimte genoeg. Er zijn nog maar weinig Belgische wijnboeren die exporteren. Daar moeten we de komende jaren werk van maken. Zelf ben ik van plan dat te doen.”

Bijna de helft van de in België geproduceerde wijn is schuimwijn, en 39 procent is wit. Rood en rosé nemen kleinere aandelen in. De productie in Vlaanderen en Wallonië is ongeveer even groot. Er zijn wijngaarden in alle Belgische provincies. De meeste wijn wordt in Henegouwen geproduceerd, gevolgd door Limburg. Zo'n 600.000 liter wordt geproduceerd onder een beschermde oorsprongsnaam.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek