Vlaanderen prominent op SIAL-beurs: kip en zuivel boomen bij Franse buren

nieuws

Vlaamse leveranciers uit de vlees- gevogelte- en zuivelsector waren samen met VLAM prominent aanwezig op SIAL in Parijs, ’s werelds grootste vakbeurs voor de voedingsindustrie. Deze beurs verzamelt om de twee jaar de belangrijkste spelers en zet de nieuwste culinaire en innovatieve trends in de kijker.  Met 7.500 exposanten uit 125 landen trekt de beurs meer dan 265.000 bezoekers van over de hele wereld, van de Europese Unie tot het Midden-Oosten, Afrika en Azië.

28 oktober 2024 Ruben De Keyzer
2410-pluimveestand-sial_8526ab92cc78e9e6c2a0b751083070a4

Gedurende vijf dagen presenteerden Vlaamse leveranciers uit drie sectoren hun producten aan distributie- en cateringprofessionals. Frankrijk, de host van het event, is alvast een grote afnemer van onze producten. Het land is één van de belangrijkste handelspartners van de voedingsindustrie in België, goed voor 20 procent van onze wereldwijde export. Vooral naar Belgische zuivel en gevogelte is de vraag het afgelopen decennium fors toegenomen.

Vanessa Ringler, export manager bij VLAM, ziet diverse trends bij de drie aanwezige sectoren. “De Franse vraag naar zuivel stijgt alle jaren een beetje”, zegt ze. “In 2014 bedroeg onze export 2 miljoen ton, nu is dat 2,7 miljoen ton.”

2410-zuivelstand-sial_d4aa502403f9d0fd8d1e80d67c949c5f

Boter en koffiemelk

Opmerkelijke stijgers zijn boter en melkvet. In 2014 werd er 130.000 ton van deze producten naar Frankrijk geëxporteerd, vandaag spreken we over 160.000 ton. Maar misschien nog opmerkelijker is de condensmelk, vooral gekend van de kleine melkcapsules bij de koffie. In 2014 nam Frankrijk 82.000 ton af. Op tien jaar tijd is dat verdubbeld naar 164.000 ton. Eén melkcapsule weegt ongeveer tien gram, dus we spreken over heel wat melk bij de koffie.

De zuivelexport naar de Franse markt kent slechts één opmerkelijke daler: poeders voor niet-magere melk doen het minder goed. “Daar is de export met zo’n 30.000 ton gedaald”, kadert Ringler.

Belangrijkste pluimveevleesleverancier

De tweede grote stijger is kippenvlees. In 2014 exporteerden we 129.000 ton naar onze Franse buren. Nu is dat 175.000 ton. Frankrijk is voor België de grootste afzetmarkt voor pluimveevlees. Omgekeerd is België de belangrijkste leverancier van pluimveevlees aan Frankrijk, met een aandeel van 27 procent in de totale invoer van pluimveevlees in Frankrijk in 2023. Het gaat vooral om verse delen.

“Waaraan deze stijging te wijten is? Dat kan verschillende redenen hebben, maar we weten dat België erg hoog aangeschreven staat om haar vleeskwaliteit. Kip kan je ook uit exotische oorden laten aanleveren, maar qua kwaliteit en korte lijnen zijn we interessanter voor Frankrijk. Het land is trouwens niet zelfvoorzienend voor zijn kippenvlees. Frankrijk moet sowieso twintig procent van zijn gebruik importeren.”

Karkassen en halal

Wat runds- en kalfsvlees betreft, is de vraag in licht dalende lijn. In 2014 verhandelden we 34.000 ton runds- en kalfsvlees naar de Franse markt, vandaag is dat 31.100 ton. Bij varkensvlees gingen we van 18.400 ton naar 13.100 ton.

België exporteert voor een toenemende waarde vers en bevroren rund- en kalfsvlees naar Frankrijk. De belangrijkste producten zijn karkassen en halve karkassen, maar ook andere, voornamelijk verse delen, vinden er hun weg.

Specifiek voor varkensvlees vraagt Frankrijk voornamelijk om vers en bevroren varkensvlees zonder been van Vlaamse leveranciers.

Nog een opmerkelijke stijger is halalvlees. Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes.

2410-bmo-stand-sial_5f39263c98b1a54e6a006c42d3ad1242

Promotie

Onze taak bij VLAM is om de binnenlandse en de interne markt (de Europese Unie) op de kaart te zetten. Door het huidige regeerakkoord wordt dit nog versterkt. SIAL is dan ook één van de absolute topbeurzen voor VLAM en onze exporteurs. “Elke editie reserveert VLAM drie groepsstanden, zodat onze Vlaamse sectoren voordelig en prominent aanwezig kunnen zijn. Ze genieten daarenboven nog van onze overkoepelende communicatie en marketing", zegt Ringler. "Het biedt onze bedrijven de kans om hun bestaande klanten te ontmoeten en nieuwe contacten te leggen. Onze groepsstanden groeien elk jaar. Twee jaar geleden hadden we 21 leveranciers van varken en rund, dit jaar hadden we er 27. Ons kippenvlees werd vorige editie vertegenwoordigd door acht bedrijven, nu waren we met tien. Wat zuivel betreft waren we opnieuw met vier.”

De Vlaamse leveranciers van kalf-, rund en varkensvlees waren aanwezig onder de koepel van Belgian Meat Office (VLAM). Na een intense dag op de beurs, konden standhouders en hun contacten ontspannen met een verfrissend Belgisch biertje en genieten van enkele van de beste Vlaamse varkens- en rundvleesdelicatessen.

Meus kookt en Vlaanderen volgt: hoe kookprogramma's ons menu bepalen
Uitgelicht
Wat eet de Vlaming morgen? Het is misschien de minst boeiende vraag die je aan een waarzegster in een schimmige kermistent kan stellen, en het is ook overbodig. Je hebt geen g...
25 oktober 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: VLAM

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek