België kan Europese fijnstofnorm niet meer omzeilen

Er is geen formele procedure meer voorzien om bijkomend uitstel te vragen voor het halen van de Europese fijnstofnorm. België moet dus zijn uiterste best doen om tegen 2011 de normen te halen indien het Europese sancties wil vermijden. Dat heeft Vlaams minister Joke Schauvliege dinsdag in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement gezegd.
6 oktober 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

Er is geen formele procedure meer voorzien om bijkomend uitstel te vragen voor het halen van de Europese fijnstofnorm. België moet dus zijn uiterste best doen om tegen 2011 de normen te halen indien het Europese sancties wil vermijden. Dat heeft Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege dinsdag in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement gezegd.

De belangrijkste reden waarom ons land van de Europese Commissie geen uitstel heeft gekregen voor het halen van de nieuwe normen voor luchtkwaliteit, is volgens Schauvliege dat de geraamde concentratieniveaus en de effecten van een aantal maatregelen niet grondig in kaart zijn gebracht. Schauvliege kan zich daarin vinden, want "de tijd was te kort om de invloed op de luchtkwaliteit van recente maatregelen te berekenen". De minister legt verder uit dat aan een methodologie voor die berekening nu volop wordt gewerkt. 

Verder verwijt de Europese Commissie België dat een aantal maatregelen nog niet zijn ingevoerd of pas na 2011 in werking zullen treden. Zo gaat het onder andere over de lage-emissiezones en rekeningrijden. Ook wijst de Commissie erop dat ons land de nationale uitstootplafonds voor stikstofoxiden zal overschrijden, onder meer door de verdieseling van het Belgische wagenpark.

Net als 17 andere lidstaten van de Europese Unie had België een afwijking op de richtlijn 2008/50/EG gevraagd. Onder strikte voorwaarden hebben tot nu toe drie landen - Duitsland, Oostenrijk en Hongarije - uitstel gekregen voor bepaalde zones.

Met een aandeel van 38 procent is de landbouw de voornaamste bron van zogeheten PM10-emissies. De omvang van de bijdrage is echter zeer onzeker. Ook zou deze bron minder relevant zijn voor de gezondheid, zo staat te lezen in het jongste milieurapport van de Vlaamse overheid.

Meer informatie: Verspreiding van zwevend stof

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek