Belgen behouden interesse in eerlijke handel

Belgen behouden hun interesse in eerlijke handel. 86 procent van de Belgen is vertrouwd met het concept en bijna de helft van hen koopt eerlijke handelsproducten. Dat meldt het Belgische Agentschap voor Ontwikkelingssamenwerking (BTC). Dat bijna negen op de tien Belgen het concept eerlijke handel kennen is vooral te danken aan de media en de wereldwinkels. Volgens het BTC worden de producten echter het vaakst (64 pct) in grote supermarkten gekocht.
6 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

86 procent van de Belgen is vertrouwd met fair trade en bijna de helft van hen koopt eerlijke handelsproducten. Dat meldt het Belgische Agentschap voor Ontwikkelingssamenwerking (BTC). Dat bijna negen op de tien Belgen het concept 'eerlijke handel' kent, is vooral te danken aan de media en de wereldwinkels.

Volgens het BTC worden de producten echter het vaakst (64 pct) in grote supermarkten gekocht, tegenover 36 pct in gespecialiseerde winkels. Het wordt bovendien als een evidentie beschouwd dat eerlijke handelsproducten in supermarkten te vinden zijn. Van de Belgen die eerlijke handel kennen, noemt 52 pct spontaan Oxfam-Wereldwinkels of Oxfam Fairtrade als merk of organisatie van eerlijke handel. Een op de drie vermeldt spontaan Max Havelaar.

Het beeld dat de Belg van eerlijke handel heeft, blijft overigens volledig positief. Volgens BTC worden de eerlijke handelsproducten vooral gekocht voor hun "goede kwaliteit" en "voor de goede zaak". Het respect voor de producenten blijkt minder door te wegen in de beslissing om eerlijke handelsproducten te kopen. 

De hoge prijs blijft een struikelblok bij de aankoop, terwijl de toegankelijkheid nog amper een probleem vormt. De populairste producten zijn koffie, fruit en chocolade. Andere labels en garantiesystemen van duurzame handel winnen aan bekendheid. Het gaat dan vooral om duurzaam bosbeheer (FSC), bananen en koffie (Rainforest Alliance-label) en vissen (MSC-label).

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek