Drie nieuwe Vlaamse streekproducten erkend

De lijst van Vlaamse traditionele streekproducten is met drie nieuwe namen weer een beetje langer geworden. De 'hoppenbellen uit Poperinge', 'Filet d'Anvers' en het bier 'Spéciale 1900' mogen aan de lijst van streekproducten worden toegevoegd. Dat heeft VLAM bekendgemaakt. In totaal beschikt Vlaanderen nu over negentig erkende streekproducten.
6 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De lijst van Vlaamse traditionele streekproducten is met drie nieuwe namen weer een beetje langer geworden. De 'hoppenbellen uit Poperinge', 'Filet d'Anvers' en het bier 'Spéciale 1900' mogen aan de lijst van streekproducten worden toegevoegd. In totaal beschikt Vlaanderen nu over negentig erkende streekproducten

De hopbellen uit Poperinge zijn aan de lijst toegevoegd. In Poperinge kennen ze al een zeer lange hoptraditie. Voor de hommelboeren vormde hop lang een belangrijke inkomensbron, maar de laatste jaren kregen ze het steeds moeilijker. "Het tij lijkt nu wat te keren en lokale brouwers gaan er prat op dat zij Poperingse hop gebruiken. Iets wat we zeker moeten aanmoedigen", aldus VLAM.

Naast de hopbellen krijgt ook Filet d'Anvers een plaats op de lijst. Filet d'Anvers is een stukje gerookt rundvlees. "Het meest typische is dat
de spier die men hiervoor gebruikt de spier van het muisstuk is. Het is een zeer mager maar ook vrij taai stuk vlees. Door het vlees te pekelen, te laten rijpen en ten slotte te roken wordt het opgewaardeerd tot een ware delicatesse", luidt het.

Tot slot wordt ook het bier Spéciale 1900 aan de lijst met erkende Vlaamse streekproducten toegevoegd. Het bier Spéciale 1900 is een Spéciale Belge gebrouwen door Brouwerij Haacht. "Het bier wordt gebrouwen midden het traditionele gebied en heeft de typische kenmerken: licht gehopt met de nadruk op moutigheid en fruitigheid. De keuze van de giststam is daarbij sterk bepalend voor het karakter van het bier", besluit VLAM.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek