"Beleid moet anticiperen op Europese veroordeling"

Heel Vlaanderen moet worden afgebakend als kwetsbaar gebied. Dat is de conclusie van Groen! na het advies van de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in de zaak over het niet nakomen van de Europese Nitraatrichtlijn. De partij wil dat landbouwers weer financieel ondersteund worden voor een warme sanering.
3 maart 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
Heel Vlaanderen moet worden afgebakend als kwetsbaar gebied. Dat is de conclusie van Groen! na het advies van de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in de zaak over het niet nakomen van de Europese Nitraatrichtlijn uit 1991. De partij wil dat landbouwers weer financieel ondersteund worden voor een warme sanering.

"De advocaat-generaal oordeelde dat alle elementen aanwezig zijn om Vlaanderen te veroordelen", aldus Europarlementslid Bart Staes. "Vlaanderen nam absoluut onvoldoende maatregelen om de Europese richtlijn van 1991 tijdig en op de juiste manier om te zetten". Groen! denkt dat het Hof van Justitie, dat de conclusie van de advocaat-generaal meestal volgt, Vlaanderen nog voor de zomer zou kunnen veroordelen.

Het dossier over de omzetting van de richtlijn, waarbij kwetsbare gebieden moeten aangeduid worden rond waterlopen met te veel nitraten, sleept al jaren aan. Al in 1995 stuurde de Europese Commissie Vlaanderen een ingebrekestelling, zegt Groen! Na enkele gemotiveerde adviezen maakte de Europese Commissie de zaak aanhangig bij het Europees Hof.

Ondertussen had Vlaanderen ongeveer 46 procent van het landbouwareaal ingekleurd als kwetsbaar. "Dat is volgens het Hof onvoldoende", aldus Staes. "De toestand is zo ernstig dat heel Vlaanderen als kwetsbaar gebied zal moeten aangeduid worden". Vlaams parlementslid Rudi Daems vraagt dat het fonds voor warme sanering, die een vergoeding voorziet voor boeren die hun landbouwactiviteit stopzetten, nieuw leven ingeblazen wordt. "Er moet jaarlijks minstens 25 miljoen euro opzij gelegd worden om de boeren financiële zekerheid te kunnen bieden", zegt Daems.

In de periode 2001-2003 betaalde Vlaanderen bijna 42 miljoen euro aan dergelijke warme saneringen. "Die succesvolle maatregel van de vorige Vlaamse regering werd door de regering-Leterme echter op een laag pitje gezet", zegt Groen! nog.

Hoe streng moet het nieuwe Mestactieplan worden?

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek