"Beleggen in palmolieplantages is zeer winstgevend"

nieuws
De palmolieprijs is in 2010 met 63 procent gestegen. Gemiddeld genomen bedraagt de productiekostprijs van palmolie rond 250 à 300 dollar per ton, terwijl de huidige verkoopprijs iets boven 1.100 dollar per ton ligt. “Dat maakt palmolieplantages zeer aantrekkelijk voor beleggers”, meent De Tijd.
11 april 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14
Lees meer over:

De palmolieprijs is in 2010 met 63 procent gestegen. Gemiddeld genomen bedraagt de productiekostprijs van palmolie rond 250 à 300 dollar per ton, terwijl de huidige verkoopprijs iets boven 1.100 dollar per ton ligt. “De meeste palmolieplantagebedrijven zijn dus erg winstgevend en zijn vandaag meer dan ooit ‘cashmachines’. Dat maakt palmolieplantages zeer aantrekkelijk voor beleggers”, meent De Tijd.

Palmolie is de meest productieve olie van alle plantaardige oliën. Per hectare beplante oppervlakte leveren oliepalmen meer dan 3.500 kilo olie. Alle andere oliegewassen leveren per beplante hectare tussen de 150 en 500 kilo olie. Momenteel neemt palmolie amper 5,5 procent van het totale landbouwareaal aan plantaardige oliën in beslag tegenover 44,3 procent voor soja. Nochtans is het efficiënt gebruik van de beschikbare oppervlakte op lange termijn heel belangrijk, want het vruchtbaar landbouwareaal is schaars.

Meer dan 85 procent van de productie van palmolie komt uit Indonesië en Maleisië. Het is de meest gebruikte plantaardige olie in Azië. Het verbruik hangt nauw samen met de groei van de wereldbevolking. Die zal tegen 2025 met 1,2 miljard mensen toenemen, waardoor er dus jaarlijks 80 miljoen extra monden te voeden zijn. Bovendien neemt het verbruik van palmolie ook toe dankzij de groei van de wereldeconomie.

Volgens De Tijd zal de wereld op lange termijn dus nog afhankelijker worden van palmolie. Verwacht wordt dat de jaarlijkse productie van palmolie zal groeien met 5,7 procent tegenover 3,7 procent voor alle andere oliën in de periode 2009-2015. “Investeren in de palmoliesector is met andere woorden een manier om in te spelen op de stijgende consumptie in Azië. Op lange termijn blijft dit een heel sterk en fundamenteel onderbouwd groeilandenverhaal”, weet de krant.

Zeker als je weet dat de palmolieprijs in 2010 fors gestegen is. De afgelopen 20 jaar bedroeg die om en bij de 500 dollar per ton. Momenteel ligt de prijs iets boven de 1.100 dollar per ton, terwijl de productiekost van palmolie slechts 250 tot 300 dollar per ton bedraagt. De redenen voor die forse prijsstijgingen zijn de gunstige langetermijneffecten, de krapte op de markt van plantaardige oliën en de groeiende vraag voor de aanmaak van biodiesel.

De palmolieplantages ondervinden wel grote druk vanuit milieubewegingen omwille van het verdwijnen van het regenwoud om zo nieuwe arealen oliepalmen te kunnen aanplanten. De palmolie-industrie tracht daaraan tegemoet te komen door plantages die zich houden aan den normen van de ‘Round table for Sustainable Palm Oil Production’ (RSPO) een label toe te kennen . Dat label wordt meer en meer geëist door grote voedingsconcerns zoals Unilever en Kraft.

Industriespecialisten gaan ervan uit dat het aandeel van palmolie in de totale productie van plantaardige oliën nog zal toenemen. Toch verwachten de meeste experten dat op lange termijn een structureel tekort zal ontstaan op de palmoliemarkt waardoor de prijzen structureel hoger zullen liggen dan in het verleden. Dat is volgens De Tijd de reden waarom het interessant is om te beleggen in beursgenoteerde palmolieplantages, zoals Golden Agri Resources, Sime Darby, Indofood Agri, Wilmar, Sipef, Anglo Eastern Plantations, enz.

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek