"Beheer waterpeil afstemmen op landgebruik"

Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer (CD&V) vroeg minister Joke Schauvliege op welke wijze er meer rechtszekerheid gecreëerd kan worden omtrent het waterpeil in de polders. "In stroomgebieden met diverse vormen van landgebruik, zoekt de waterbeheerder op basis van een degelijke onderbouwing naar een zo optimaal mogelijk waterpeil", zegt de minister.
16 mei 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:15
Lees meer over:

Eén van de belangrijkste taken van de polderbesturen is de zorg voor waterbeheer. Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer (CD&V) vroeg minister van Leefmilieu Joke Schauvliege naar een werkwijze voor meer rechtszekerheid . "In stroomgebieden met diverse vormen van landgebruik, zoekt de waterbeheerder op basis van een degelijke onderbouwing naar een zo optimaal mogelijk waterpeil", zegt de minister.

Het beheer van het waterpeil is van groot belang voor verschillende sectoren en tal van actoren zijn er bij betrokken. "In de praktijk blijkt dat er tussen de actoren onderling soms sterk verschillende ideeën leven over het gevoerde peilbeheer", zegt De Meyer. Een groot deel van de conflicten wijt hij aan het gebrek aan een algemeen aanvaard afsprakenkader. "Ook de afspraken rond vergoedingen voor opbrengstverliezen door peilverhogingen zijn vaak een bron van onenigheid", aldus De Meyer.

Minister Schauvliege benadrukte het grote belang van waterbeheer en de belangrijke rol van de peilafspraken daarin. "In eerste instantie is het essentieel dat het peilbeheer afgestemd is op het voorkomen van overstromingsschade", aldus Schauvliege, "daarnaast dient peilbeheer ook afgestemd te worden op het landgebruik in het stroomgebied. Bovendien moet steeds rekening gehouden met de impact op de waterloop zelf."

In veel gebieden doen zich volgens de minister weinig of geen problemen voor. "Het is de bevoegde waterbeheerder die het waterpeil zo optimaal mogelijk instelt waardoor de verschillende doelstellingen in het stroomgebied gerealiseerd worden", verklaart Schauvliege. "Enkel in gebieden met sterk uiteenlopende vormen van landgebruik wordt bij voorkeur op basis van een modellering en overleg gezocht naar een zo optimaal mogelijk peil." Daarbij moet volgens de minster rekening worden gehouden met alle aanwezige functies in het gebied.

Op plaatsen waar het moeilijker is om tot een consensus te komen, ziet Schauvliege vooral heil in het werken met een protocol en het werk maken van de onderbouwing van een evenwichtig water- en peilbeheer. Zij acht dat meer aangewezen dan het uitwerken van een juridisch statuut voor peilafspraken.

"Het zou immers van weinig efficiëntie getuigen om overal – ook waar het goed gaat – een logge procedure op te leggen via regelgeving", aldus Schauvliege. Ze beloofde De Meyer wel om te laten onderzoeken of afgesloten protocollen kunnen worden afgedwongen, wat de gevolgen zijn voor de aansprakelijkheid bij schade en of er in sommige gevallen een openbaar onderzoek noodzakelijk is.

Beeld: Marc van Laecke

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek