Begrotingsakkoord: flexijobs uitgebreid naar de landbouw

In het kader van de begrotingsbesprekingen heeft de federale regering beslist om het systeem van flexijobs uit te breiden naar de landbouw. Ook wil de regering nadenken over een nultarief in de btw voor groenten en fruit.

11 oktober 2022  – Laatste update 12 oktober 2022 7:15
Lees meer over:

Premier De Croo kondigde tijdens zijn State of the Union aan dat flexijobs ook mogelijk zullen worden in de landbouw. Daarnaast zal het systeem ook worden uitgebreid naar de evenementen- en cultuursector, de zorg en de sport. Ook het toegelaten aantal uren studentenarbeid wordt verruimd.

Flexijobs waren tot nu toe mogelijk in de horeca en detailhandel. Slagers en bakkers konden er beroep op doen, maar landbouwers met een hoevewinkel of marktkraam niet.  Werknemers die minstens vier vijfden werken of 65-plussers komen in aanmerking voor het flexijobstatuut. Flexijobbers betalen geen sociale bijdragen of belastingen op hun loon en ze mogen onbeperkt bijverdienen. Werkgevers betalen een verlaagd tarief van 25 procent werkgeversbijdragen bovenop het loon van een flexi-jobber. Het systeem is zo erg interessant voor zowel de werkgever als de werknemer.

Ann Detelder, manager Steunpunt Korte Keten, reageert tevreden: “Als Korte Keten ondernemer zal je dus op een heel flexibele en gunstige manier mensen tewerk kunnen stellen die reeds 4/5 of voltijds werken of gepensioneerd zijn. We zijn bijzonder verheugd dat op deze manier de Korte Keten sector ondersteund wordt.”

Patronale bijdrage tijdelijk omlaag

Nog beslist is een maatregel om de bedrijven te beschermen tegen een te grote klap van de indexsprong in januari. In de voedingssector worden de lonen op 1 januari 2023 met tien procent geïndexeerd. De patronale bijdrage zullen tijdens de eerste twee kwartalen volgend jaar verminderd worden met 7 procent, waardoor de regering een groot deel van die schok op zich zal nemen. De maatregel heeft een prijskaartje van zowat 1 miljard euro. Voor de laatste twee kwartalen van 2023 kunnen ondernemers betalingsuitstel krijgen tot 2025.

Ten slotte wil de regering ook werk maken van een "gezondheidsshift", die minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) samen moeten uitwerken. Het zou daarbij de bedoeling zijn om de btw op ongezonde producten te verhogen en die op gezonde producten (zoals groenten en fruit) te verlagen. Aangezien vandaag een btw van 6 procent geldt voor groenten en fruit, zou dat de invoering van het nultarief betekenen. Ook in Nederland beloofde de regering Rutte IV nul procent btw op groenten en fruit, maar daar lijkt voorlopig geen schot in de zaak te komen. 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek