Beernem adviseert uitbreiding kippenhouderij ongunstig

Het schepencollege van Beernem bracht een ongunstig advies uit over de uitbreidingsaanvraag van een pluimveehouderij. De plannen om twee nieuwe stallen te bouwen, stootten op heel wat buurtprotest. "Het schepencollege houdt eindelijk rekening met de klachten van omwonenden", zegt Ignace Toysseyn, voorzitter van Groen!, dat ook protest aantekende.
24 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11

Het schepencollege van Beernem bracht een ongunstig advies uit over de uitbreidings-aanvraag van een pluimveehouderij. De plannen om twee nieuwe stallen te bouwen, stootten op heel wat buurtprotest. "Het schepencollege houdt eindelijk rekening met de klachten van omwonenden", zegt Ignace Toysseyn, voorzitter van Groen!, dat ook protest aantekende. De bestendige deputatie is nu aan zet om tegen 1 april een beslissing te nemen.

De uitbaters van de pluimveehouderij uit het West-Vlaamse Beernem hadden plannen om het aantal kuikens te verhogen van 59.500 tot 85.000. Ze wilden daartoe twee nieuwe stallen bouwen, maar dat lokte heel wat buurtprotest uit. Een 40-tal omwonenden dienden bezwaar in en ook Groen! tekende protest aan tegen de uitbreiding.

"Buren klagen al lange tijd over ondraaglijke stank, kippenkrengen die in open olievaten bewaard worden en mest die te lang blijft liggen", zegt Ignace Tousseyn, voorzitter van Groen!. "Met dit ongunstig advies houdt het gemeentebestuur eindelijk rekening met die klachten in plaats van de kaart van de uitbaters te trekken zoals in het verleden al te vaak het geval was".

Het is nu aan de bestendige deputatie om tegen 1 april een beslissing te nemen. Als het provinciebestuur het ongunstig advies van de gemeente niet volgt, kunnen de omwonenden nog in beroep gaan bij de Vlaamse regering.

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek