BBB schuift oud-CDA-kopstuk naar voren als premierskandidaat

De Nederlandse BoerBurgerBeweging (BBB) schuift oud-CDA-kopstuk Mona Keijzer naar voren als premierskandidaat. Dat heeft de partij vrijdag bekendgemaakt. Caroline van der Plas had eerder dit jaar al laten weten het premierschap niet te ambiëren. Behalve de premierskandidaat werd ook vrijdag het overstappen van drie Nederlandse parlementsledenbekend bekendgemaakt waardoor BBB vanaf nu met vier personen vertegenwoordigd is in de kamer.

1 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 1 september 2023 16:29
Lees meer over:
BBB_kandidaten

De naam van Mona Keizer werd al gefluisterd in de politieke wandelgangen van Den Haag, maar vrijdag volgde de bevestiging. Het oud-CDA-kopstuk dat vorige maand brak met CDA, wordt premier als BBB volgend jaar in Nederland de verkiezingen wint en een coalitie smeedt. Mona Keijzer was tussen 2017 en 2021 staatssecretaris van Economische Zaken namens het CDA, maar moest het kabinet verlaten na kritiek op het coronabeleid.

Keizer komt op de tweede plaats van de kandidatenlijst van BBB. De eerste plaats blijft voor medeoprichter en lijsttrekker Caroline van der Plas, die de boerenpartij tijdens de Eerste Kamerverkiezing in mei naar een klinkende overwinning leidde. Na het politieke succes werd de premierskwestie plotseling actueel. Van der Plas gaf al snel te kennen het Tweede Kamerwerk te verkiezen boven het ambt van minister. ”Ik heb helemaal geen zin om nette kleren aan te moeten en de wereld over te vliegen. Dan moet ik hakken dragen, terwijl ik helemaal niet op hakken kan lopen”, zei ze hierover.

Boeren op de kandidatenlijst

Keijzer is niet de enige nieuwkomer bij BBB. De boerenpartij liet vrijdag weten meer overstappers uit andere partijen te verwelkomen, onder wie drie Tweede Kamerleden. Deze sluiten zich per direct aan bij de BBB-fractie die hierdoor groeit van één naar vier zetels. Op de voorlopige kandidatenlijst van BBB bevinden zich ook een aantal (deeltijds)landbouwers en landbouwexperts.

BBB kwam in 2021 met één zetel in de Tweede Kamer. Sinds het succes in mei zijn de verwachtingen voor vervroegde Tweede Kamerverkiezing in Nederland op 22 november 2023 hooggespannen. Inmiddels heeft Pieter Omzigt zich een belangrijke concurrent aangediend. Deze eveneens oud-CDA-politicus maakte enkele weken geleden bekend dat hij met Nieuw Sociaal Contract mee zal doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Volgens de jongste peilingen van I&O Research kan Nieuw Sociaal Contract rekenen op 31 zetels terwijl BBB zakt van 21 naar 13 zetels. CDA, dat van oudsher populair is bij de boeren, zakt in de peilingen naar 3 zetels.

Provinciale stikstofplannen kosten Nederland ruim twee keer meer dan voorzien
Uitgelicht
In Nederland is beroering ontstaan over het budget dat nodig is om de stikstofplannen door te voeren die de provincies hebben opgemaakt. Bij de budgettering van die plannen ko...
29 augustus 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek