Barnier wil regulerend systeem na afschaffing melkquota

Vijf uur lang hebben Franse melkveehouders en vertegenwoordigers van de zuivelindustrie samen met twee bemiddelaars rond de tafel gezeten, maar ze zijn er niet in geslaagd om prijsafspraken te maken voor 2009. De Franse landbouwminister Michel Barnier benadrukt intussen dat er op Europees niveau een regulerend mechanisme moet komen voor de melkproductie.
29 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Vijf uur lang hebben Franse melkveehouders en vertegenwoordigers van de zuivelindustrie samen met twee bemiddelaars rond de tafel gezeten, maar ze zijn er niet in geslaagd om prijsafspraken te maken voor 2009. De Franse landbouwminister Michel Barnier benadrukt intussen dat er op Europees niveau een regulerend mechanisme moet komen voor de melkpoductie.

Sinds de Franse mededingingsautoriteiten de interprofessionele afspraken over de melkprijs op de helling hebben geplaatst, raken melkveehouders en zuivelproducenten het niet meer eens over de manier waarop de melkprijs tot stand moet komen. De boeren zijn de lage prijzen beu en trokken de voorbije weken massaal de straat op. Om uit de impasse te raken, stelde de Franse regering onlangs twee bemiddelaars aan die een nieuw onderhandelingskader moeten uitwerken.

Een eerste rondetafel in hun aanwezigheid heeft geen vruchten afgeworpen wat de melkprijs op korte termijn betreft. De melkveehouders eisten aanvankelijk een gemiddelde prijs in 2009 van 30,5 eurocent per liter, waar de zuivelindustrie een voorstel van 26,7 à 26,8 eurocent tegenover plaatste. De boeren waren bereid om water bij de wijn te doen, maar de melkerijen bleven kamperen op hun standpunt.

Dinsdag komen de betrokken partijen opnieuw samen en volgens de federatie van melkveehouders FNPL gaat het dan om de "onderhandelingen van de laatste kans". Ze roept haar leden op om op het terrein met acties druk te blijven zetten op de zuivelindustrie. In een reactie laat de zuivelindustrie weten dat ze tevreden is over de heropstart van de besprekingen en dat de vergadering een eerste stap in de goede richting was.

Landbouwminister Barnier verwacht duidelijke engagementen. "De huidige prijszetting is onhoudbaar en het is ook niet normaal dat boeren hun melk leveren zonder de prijs te kennen. We moeten een nieuw systeem voor de bepaling van de melkprijzen in de steigers zetten om een rechtvaardig inkomen te garanderen voor de boeren". Ondanks de aanbevelingen van de mededingingsautoriteiten is hij zinnens om de Cniel opnieuw een centrale rol te laten spelen.

Of deze aanpak niet haaks staat op de Europese beleidskeuze om de melkquota af te schaffen en de markt te liberaliseren? "Ik zal nooit toelaten dat men de landbouw, en de melkveesector in het bijzonder, overlaat aan de vrije markt", antwoordt Barnier. "Op een of andere manier moet er na de afschaffing van de melkquota in Europa een soort beheersysteem komen voor de melkproductie. Ik zal de afschaffing van de quota niet steunen als dat systeem er te gepasten tijde niet is".

Bron: AP/L'Express

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek