Bakkers gebruiken tien procent minder zout in brood

nieuws
De voorbije drie jaar is de hoeveelheid toegevoegd zout in ons brood met meer dan tien procent verlaagd zonder dat daarover klachten kwamen.
21 november 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:20
Lees meer over:

De voorbije drie jaar is de hoeveelheid toegevoegd zout in ons brood met meer dan tien procent verlaagd zonder dat daarover klachten kwamen. "Een zoute smaak is dus voor een groot deel een kwestie van gewenning", zeggen de federaties van grote en kleine bakkerijen in Het Laatste Nieuws. Het zoutgehalte moest naar omlaag omdat de Belgen gemiddeld dubbel zoveel zout eten als de FOD Volksgezondheid aanraadt.

De hoeveelheid zout in broodproducten is in drie jaar gemiddeld met meer dan 10 procent gedaald. Dat is het resultaat van een belofte van de voedingsindustrie aan de federale regering in 2009. De volledige resultaten worden pas in december vrijgegeven, maar volgens Chris Moris, secretaris-generaal van de federatie van de voedingsproducenten (FEVIA), zijn ze "op de goede weg".

"Volgens de wet mag er niet meer dan twee procent zout in bloem zitten", verduidelijkt Cathou Wagemans, secretaris-generaal van de federatie van grote Belgische bakkerijen (FGBB). "Uit analyses van het Voedselagentschap blijkt dat 98 procent van onze producten daaraan voldoet en het gemiddelde voor broodproducten is gezakt tot 1,74 procent zout. Dat is gelijk aan 14,8 gram zout per kilo bloem. Tot voor enkele jaren liep die hoeveelheid nog op tot 17 gram (het wettelijk maximum) en hoger.

De Belg eet gemiddeld 10,5 gram zout per dag. Drie kwart daarvan komt uit het verbruik van industrieel bereide en met zout verrijkte voedingsmiddelen. Dat staat in het meest recente advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR), het wetenschappelijk adviesorgaan van de FOD Volksgezondheid. Dat gemiddelde moet volgens de HGR zakken tot vijf gram per dag. Te veel zout eten, kan leiden tot hart- en vaatziektes.

Bron: Het Laatste Nieuws/Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek