header.home link

AVP: Varkensbedrijven in de Gaume mogen herbevolken

21 januari 2021

De varkenshouderijen uit de gebieden in de provincie Luxemburg, die getroffen werden door de Afrikaanse Varkenspest (AVP), krijgen groen licht om hun stallen te herbevolken. Dat staat in een ministerieel besluit dat meteen in werking treedt. In 2018 moesten de bedrijven hun dieren preventief ruimen na de uitbraak van AVP bij wilde zwijnen.

Lees meer over:
varken-1250

Naast deze toelating voor het herbevolken, maakt het ministerieel besluit een terugkeer naar de normale gang van zaken voor de hele Belgische varkenssector mogelijk. Zo is het terug mogelijk om varkens, zowel slacht- als fokvarkens, van verschillende herkomst op hetzelfde voertuig te laden. Ook het lossen van een lading fokvarkens op meerdere bedrijven is opnieuw mogelijk.

Strijd tegen AVP

In september 2018 werd Afrikaanse varkenspest (AVP) ontdekt bij everzwijnen in de bossen in het zuiden van de provincie Luxemburg. De gebieden werden zeer snel afgebakend en de bevoegde overheden op de verschillende niveaus namen een reeks beheersmaatregelen om het AVP-virus op Belgisch grondgebied uit te roeien en de verspreiding ervan naar varkensbedrijven te voorkomen.

“Deze aanzienlijke inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen: sinds september 2019 zijn er geen aanwijzingen meer van nieuwe infecties of circulatie van het virus bij everzwijnen”, stelt Hélène Bonte van het FAVV. “Ook de Belgische varkenspopulatie gevrijwaard gebleven van elke besmetting.”

Goed nieuws aan de start van het nieuwe jaar, maar het blijft belangrijk om waakzaam te zijn en de bioveiligheidsmaatregelen zo goed mogelijk op te volgen

David Clarinval (MR) - Federaal minister van Landbouw

Herwinnen AVP-vrije status

Dankzij deze resultaten heeft België na één jaar zijn status ‘vrij van AVP’ teruggewonnen op Europees en internationaal (OIE) niveau. Bovenop het hervatten van de activiteiten in de gebieden die getroffen zijn door AVP, zorgt het herwinnen van de AVP-vrije status er ook voor dat de onderhandelingen met derde landen, die een embargo hadden ingesteld op Belgisch varkensvlees, weer op gang worden gebracht.

“Dankzij de inspanningen van de getroffen varkenshouders, die hun dieren hebben moeten afmaken, kunnen we de maatregelen intrekken”, zegt federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR). “Ze kunnen hun activiteiten hervatten en ook de beperkingen voor transport worden teruggeschroefd. Goed nieuws aan de start van het nieuwe jaar 2021, maar het blijft belangrijk om waakzaam te zijn en de bioveiligheidsmaatregelen zo goed mogelijk op te volgen. Op die manier kunnen we onze vrije status behouden.”

Waakzaamheid blijft belangrijk

De Afrikaanse varkenspest circuleert nog steeds in Oost-Europa en het virus heeft zich in september verder verspreid naar Duitsland in het grensgebied met Polen. Ons land volgt, net als alle Europese landen, de situatie aandachtig op om zo een tweede introductie van het virus te voorkomen.

“Hoewel het herbevolken in het zuiden van België terug is toegestaan, is het nog steeds belangrijk om waakzaam te blijven”, benadrukt het FAVV. “De toezichts- en bioveiligheidsmaatregelen die altijd gelden én de andere maatregelen die in september 2018 werden genomen om de sector te beschermen tegen nieuwe besmettingen, blijven dus van kracht in België.”

Een overzicht van deze maatregelen vind je op de website van het FAVV.

Uitgelicht

Aantal AVP-besmettingen in Europa in 2020 fors hoger dan 2019

nieuws
Het aantal besmettingen met Afrikaanse Varkenspest (AVP) bij wilde zwijnen lag in 2020 een pak hoger dan in het jaar ervoor. Daar zitten de uitbraken in Oost-Europa en Duitsland voor iets tussen.
19 januari 2021 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek