Ardense dravik is na 85 jaar terug

De Ardense dravik is opnieuw geïntroduceerd in ons land. De grassoort was sinds 1935 uitgestorven in het wild, maar het is een icoon van de Belgische natuur omdat het de enige plant is die alleen in ons land voortkwam.

20 juli 2022  – Laatste update 20 juli 2022 19:10
Lees meer over:
dravik

Op een perceel van twee hectare in Ciney in Namen groeit de dravik dus weer in het wild na een succesvolle herintroductie door de Waalse organisatie Natagriwal, 85 jaar nadat hij hier voor het laatst in de natuur werd waargenomen. De dravik werd ontdekt in 1821 rond Comblain-au-Pont, maar was nu al enkele decennia uitgestorven, zegt plantkundige Koen Es van Plantentuin Meise. “De wilde grassoort groeide enkel in de Ardennen, omdat hij gelinkt was aan teelt van spelt op kalkrijke akkers zoals ze daar hebben, maar die landbouwtechniek is verdwenen na de tweede wereldoorlog.” Spelt moest plaatsmaken voor tarwe, de laatste jaren is het oude graan echter aan een comeback bezig door betere prijzen. De laatste waarneming van de dravik in het wild was in 1935.

In 2009 slaagden wetenschappers erin om de uitgestorven plant – Latijnse naam: bromus ­bromoideus - weer tot leven te wekken. Koen Es: “In onze zadenbank hadden we verschillende vondsten van dravik bewaard voor onderzoek. Dus bekeken we of de zaden die we hadden, nog zouden kunnen kiemen. En dat lukte. Zo konden we een aantal plantjes opkweken, grootbrengen en zaden vermenigvuldigen die we weer in de zadenbank stopten om de soort veilig te stellen. Dankzij enkele Waalse bioboeren en het Waalse Gewest werden de velden ter beschikking gesteld om het opnieuw uit te proberen. Met succes.”

Minder aardappelen en vee in 2021
Uitgelicht
In 2021 werden er in België minder aardappelen verbouwd, terwijl het areaal voor het oude graan spelt een record bereikte. De veestapel kromp licht. Dat meldt het statistisch...
13 juli 2022 Lees meer

Symboolsoort

De Ardense dravik een icoon is, zegt Es. “Het is onze enige endemische plant: de enige plant die we dus niet delen met onze buurlanden, maar die enkel in onze Ardennen voorkomt. Andere landen hebben gigantisch veel endemen, maar wij - als klein landje in West-Europa - delen voor de rest al onze flora met andere landen. Daarom aanschouwen we hem als symboolsoort.”

De Ardense dravik was zelfs zo'n nationale trots dat hij op de cover stond van een van de eerste edities van de Flora van België, een plantenbijbel van de Plantentuin die al zo'n tweehonderd jaar alle plantensoorten beschrijft die op ons grondgebied voorkomen. “Dat net die soort dan verdwijnt, is bijzonder spijtig.”

De succesvolle herintroductie maakt de Ardense dravik vandaag een nog groter symbool. Koen Es noemt het een “pionier” in het werk van de herintroductie. “Het gebeurt nog niet zoveel dat er wordt geherintroduceerd, dat is in ons land redelijk recente wetenschap die nog uit haar kinderschoenen aan het groeien is. In dat opzicht kunnen we er veel uit leren. Over hoe zaden te verzamelen, en op welke manier het best geherintroduceerd wordt. Daar ging al heel veel studiemateriaal aan vooraf, want het moet heel doordacht gebeuren. Het is niet zomaar zaadjes in de grond stoppen. Uit de resultaten zullen we dus ook weer kennis halen.”

Bron: De Standaard/ VRT

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek