"Appelvoorraden in koelruimtes nog enorm"

De export naar Rusland is sterk bepalend voor de appel- en perenprijzen. Net zoals de boeren voelt ook fruitexporteur Kris Wouters de devaluatie van de roebel aan den lijve. "Onze verkoop aan Rusland is normaliter goed voor vijftig vrachtwagens van twintig ton per week. Maar op dit ogenblik laden we nog de helft van de volumes van vorig jaar", luidt het.
4 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De export naar Rusland is sterk bepalend voor de appel- en perenprijzen. Net zoals de boeren voelt ook fruitexporteur Kris Wouters de devaluatie van de roebel aan den lijve. "Onze verkoop aan Rusland is normaliter goed voor vijftig vrachtwagens van twintig ton per week. Maar op dit ogenblik laden we nog de helft van de volumes van vorig jaar", luidt het.

"De roebel is tot veertig procent gedevalueerd, waardoor ons fruit veel duurder geworden is voor de Russen. Bovendien kende Polen een overvloedige oogst. Omdat ook de Poolse munt gedevalueerd is, kunnen zij veel goedkoper leveren dan wij. De transportkosten liggen ook veel lager", weet Kris Wouters.

Zijn fruithandel is al sinds 1993 actief in Rusland. Sindsdien heeft de exporteur uit Rummen er een ruim cliënteel opgebouwd. Naast appelen en peren transporteert hij ook aardbeien en tomaten. Naast de productie van zijn eigen plantages verkoopt Wouters ook de oogst van producenten uit Haspengouw en het Hageland door aan Rusland. Zelfs Fransen en Spanjaarden doen beroep op zijn exportbedrijf.

Maar door de lage prijzen weten de boeren momenteel niet goed wat te doen. "Telers wachten af om hun frigo's leeg te maken", vertelt Wouters. "Ze hopen dat de stocks in Polen binnenkort op zijn. Dan kunnen ze de Russische markt weer innemen en zullen de prijzen wat stijgen. Het blijft bang afwachten, ook voor volgend seizoen".

Eén van de bedrijven die nog over een grote voorraad appelen beschikken, is het fruitteeltbedrijf Vanhellemont in Meensel-Kiezegem. In de koelcellen zit nog ongeveer 250 ton, oftewel tien volle vrachtwagens. "De helft van mijn oogst zit nog in de koelcel", zucht Mario Vanhellemont. "De vraag naar onze appelen is wel groot, maar de prijs die ervoor betaald wordt, is veel te laag". 

De fruitboer vreest dat de prijzen de komende weken niet meer zullen klimmen. "Eigenlijk hebben we nu geen keuze meer. De appelen moéten weg, want in augustus beginnen we met de nieuwe oogst. We verkopen dus, maar wel fors onder onze productiekost.

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek