header.home link

Animal Rights protesteert tegen uitbreiding slachthuis Tielt

16 maart 2021

Dierenrechtenactivisten van Animal Rights hebben dinsdag geprotesteerd aan het slachthuis Debra-Meat in Tielt. Animal Rights kant zich tegen de uitbreidingsplannen van het slachthuis. Dat kwam in 2017 in opspraak nadat Animal Rights naar buiten was gekomen met beelden van dierenmishandeling. Daarvoor werden de zaakvoerder en het bedrijf in 2019 nog veroordeeld tot een boete.

Lees meer over:
animalrights-actie-tielt-slachthuis-16maart21-860

Volgens de beelden werden de dieren geschopt, aan de oren getrokken en levend in een broeibad gedompeld. De correctionele rechtbank van Ieper veroordeelde het slachthuis uiteindelijk dus voor dierenmishandeling. De zaakvoerder en het bedrijf moesten elk een boete van 16.000 euro betalen, waarvan de helft met uitstel voor drie jaar.

CEO van Debra-Meat, Thomas De Roover De Brauwer, noemde de beelden zelf "choquerend en onaanvaardbaar". Hij besefte al snel dat het niet evident zou zijn om het vertrouwen van het publiek en de afnemers terug te winnen. Met een stevig actieplan met verregaande maatregelen, een doorgedreven opleiding voor het personeel en management en een opendeur voor pers en publiek haalde het slachthuis alles uit de kast om aan te tonen dat het er alles aan deed om dierenleed maximaal te vermijden.

Uitgelicht
Een stevig actieplan met verregaande maatregelen en een doorgedreven opleiding voor het personeel en management vormen het antwoord van Exportslachthuis Tielt op de mistoestan...
1 september 2017 Lees meer

In 2017 had het slachthuis al een vergunningsaanvraag op zak, maar het uitbreidingsplan werd toen door de CEO in de koelkast gezet wegens de uitgebrachte beelden. Nu wil het slachthuis opnieuw uitbreiden. De slachtcapaciteit zou daarmee verhogen van 1,5 naar 2,4 miljoen varkens per jaar.

We roepen de mensen op om bezwaar in te dienen tegen de uitbreidingsplannen

Animal Rights

"De uitbreidingsplannen die in 2017 al op tafel lagen, zijn opnieuw boven water gekomen. Daar zijn we het uiteraard niet mee eens. We roepen de mensen daarom massaal op om daar bezwaar tegen in te dienen. We zullen indien nodig ook in beroep gaan hiertegen", zegt Els Van Campenhout van Animal Rights.

Animal Rights stapte bovendien naar de Raad van State omdat het oorspronkelijk geen vergunning kreeg voor het protest in Tielt dinsdag. Uiteindelijk werd toch een vergunning toegekend. De actie verliep coronaproof: activisten droegen allen een mondmasker en hielden afstand.

Bekijk ook de reportage van Focus-WTV over de actie:

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Beeld: Animal Rights

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek