Projectsubsidie 'Natuur' investeerde voorbije decennia 49 miljoen euro in Vlaamse natuur
nieuwsAl meer dan tien jaar is de projectsubsidie ‘natuur’ van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) de financiële stuwkracht achter honderden waardevolle natuurherstelprojecten in heel Vlaanderen, samen goed voor een ondersteuning van 49,5 miljoen euro. Het scala aan projecten is erg divers, van paddentunnels en heideherstel tot waterretentie. Het doel van de subsidies is om natuurprojecten te stimuleren en zo kwetsbare natuur beter voor te bereiden op de klimaatwijziging.
ANB ontwikkelde door de jaren heen een twintigtal subsidiemogelijkheden rond natuur en bos. De subsidies zijn zeer divers, zo kan er steun aangevraagd worden voor wolfwerende maatregelen, zijn er projectoproepen rond (her)bebossing, of kan er steun gekregen worden voor de aankoop van gronden als er natuur of bos op komt. Ook de jaarlijkse projectoproep 'natuur' is ondertussen een vaste waarde geworden in het aanbod van de organisatie.
Met de subsidie wil ANB natuurprojecten op het terrein stimuleren die bijdragen aan de Europese natuurdoelen, het ontwikkelen van hogere natuurkwaliteit of natte natuur realiseren of herstellen. Hierdoor wordt onze kwetsbare natuur beter voorbereid op de klimaatwijziging. Dat leverde de voorbije jaren zeer diverse projecten op in heel Vlaanderen: van herstel van valleigebonden natuur in de Grote Netevallei (Antwerpen), de aanleg van paddentunnels in Voeren (Limburg), tot integratie van de vijvers van het Zoet Water in Oud-Heverlee (Vlaams-Brabant) en weidevogelherstel in de Uitkerkse Polder (West-Vlaanderen).
In totaal werd 49,5 miljoen euro uitgetrokken om al deze projecten in de laatste tien jaar te steunen. Het agentschap financiert deze projecten niet allemaal zelf, zo kwam er onder andere 13,6 miljoen uit een cofinanciering binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en Plattelandsontwikkeling. En voor de specifieke projecten waarbij natte natuur centraal staat, kon gerekend worden op het Vlaams Klimaatadaptatieplan (VAP) die 12,5 miljoen euro vrijgaf. Het resterende deel van 23,3 miljoen euro werd gefinancierd door ANB.
De investeringen komen de biodiversiteit en de veerkracht van onze natuur alleen maar ten goede
Projecten kunnen ingediend worden door iedereen die met natuurherstel bezig is: van natuurverenigingen, steden en gemeenten, tot bosgroepen, provincies of privé-eigenaars. “De projectsubsidie natuur van ANB is een belangrijke katalysator om onze natuur in Vlaanderen te versterken en zo Europese natuurdoelen te halen. Dat we de afgelopen tien jaar voor meer dan 49 miljoen euro investeerden in honderden projecten over heel Vlaanderen, komt de biodiversiteit en de veerkracht van onze natuur alleen maar ten goede,” vertelt Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns (cd&v).
Terreinbezoek
Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van projectsubsidie natuur bracht ANB een terreinbezoek in en rond het Donkmeer in Berlare, Oost-Vlaanderen. Daar voerde onder andere vzw Durme in de Polsmeersen enkele natuurherstelwerken uit. De focus van het project ligt op het langer vasthouden van kwel- en regenwater waardoor zeldzame veenhabitats zich kunnen herstellen. Een tweede terreinbezoek vindt plaats in bosgebied Spletters, ten zuiden van recreatiegebied Nieuwdonk. Klimaatverandering, met extreem natte en droge perioden, zorgt voor een zeer sterke schommeling van het waterpeil in dit gebied. Door de uiteinden van de rabattengrachten daar af te dammen wordt het water langer vastgehouden met als resultaat een stabieler waterpeil en kwalitatiever broekbos.

Bron: Belga / Eigen berichtgeving
Beeld: ANB