Alweer hommeles in Nederlands kabinet door stikstof

Bij de terugkeer uit het zomerreces heeft Wopke Hoekstar, vice-premier van het CDA, de discussie over stikstof weer op scherp gezet. De deadline moet minder strak voor de leider van de christen-democraten. Minister-President Rutte houdt de boot (voorlopig) af.

21 augustus 2022  – Laatste update 21 augustus 2022 21:27
Lees meer over:
nederland

Met een interview in de krant AD lijkt het CDA te breken met de afspraken die hierover zijn vastgelegd in het regeerakkoord dat de christendemocraten sloten met VVD, D66 en ChristenUnie. Hoekstra wijst in de krant echter op het moeizame proces dat gaande is rond de stikstofdoelen.

“We zijn nu een paar maanden bezig en wat is het resultaat? Impasse. Ik ben dankbaar dat Johan Remkes probeert de boel vlot te trekken, maar daarmee zijn we er niet. We moeten het proces herstarten, boeren moeten weer bondgenoot worden. Daarbij staat één ding niet ter discussie: natuurherstel moet. Daar is 50 procent reductie voor nodig”, zegt Hoekstra.

Meer tijd

De CDA'er pleit voor meer tijd om die reductie te halen, in het regeerakkoord was de datum van 2030 afgesproken voor een halvering. “Maar boeren moeten ook een eerlijke boterham kunnen verdienen. Natuurlijk kun je op veel plekken vóór 2030 de stikstofdoelen al halen, maar als het elders langer duurt, moeten we die tijd nemen. Nu zijn we nergens, zitten veel partijen niet eens aan tafel, en zonder de uitvoerders heb je helemaal niets.”

Hoekstra ontkent tegen het AD te zwichten voor de druk van de boeren die de afgelopen weken op harde wijze actievoerden tegen de stikstofplannen van het kabinet. Heel de zomer waren er acties van de Nederlandse boeren, ook bij de passage van de Vuelta waren de boze slogans en omgekeerde Nederlandse vlaggen weer massaal in beeld. “Integendeel: zo zetten we een positieve stap naar voren. Het is voor ons essentieel om twee dingen te combineren: natuurherstel en een vitaal platteland met een eerlijke boterham voor onze boeren”, meent Hoekstra.

KDW

Hoekstra noemt bovendien de kritische depositiewaarde (KDW) als indicator voor de toestand van de natuur “een gemankeerd middel” en wil deze uit de wet hebben. “De snelle komst van een ecologische autoriteit essentieel. Zij kan met de mensen lokaal de natuur beoordelen. Daar moeten we als de wiedeweerga mee aan de slag. Dan kan je ook zo spoedig mogelijk die kritische depositiewaarde uit de wet halen”, aldus Hoekstra.

De uitspraken van Hoekstra werden door de collega’s van de andere partijen niet in dank afgenomen. Stikstofminister Christianne Van der Wal van de VVD voelde zich persoonlijk geviseerd. Minister-President Rutte ontmijnde de zaak meteen. “Het kabinet heeft besloten om ons op de begroting te richten en er ook voor te zorgen dat de gesprekken die (stikstofbemiddelaar of eerder “gespreksleider), nvdr) Johan Remkes nu begeleidt zo succesvol mogelijk zijn”, zei de VVD’er.

Remkes praat met het kabinet en een groot aantal partijen over de stikstofcrisis. De coalitiegenoten van het CDA zeiden stuk voor stuk te vinden dat het gesprek met Remkes juist rust en ruimte moet krijgen om de stikstofimpasse te doorbreken.

'Klare wijn schenken'

Dat het kabinet zich blijft bezighouden met de begroting en de stikstofgesprekken betekent “niet dat hij het interview intrekt”, zei Rutte over Hoekstra. Het CDA wil het regeerakkoord voorlopig niet formeel openbreken. Rutte wil dus niet van de deadline afwijken. “Ik vind het belangrijk om klare wijn te schenken.” Elders in het interview vraagt Hoekstra ook een koopkrachtpakket van 10 miljard euro om de gevolgen van de energie- en inflatiecrisis op te vangen. Daarvoor kijkt hij in de richting van Sigrid Kaag, de D66-vicepremier. De links-liberalen zijn ook de partij die het hardst achter het stikstofbeleid staat.

Bron: Nieuweoogst.nl / AD

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek