Alternatief plan voor Hedwigepolder in de prullenmand

De Hedwigepolder dreigt volledig onder water te gaan. De Nederlandse Tweede Kamer heeft dinsdag het alternatief plan van staatssecretaris voor Landbouw Henk Bleker definitief afgewezen. Dat plan zag in een gedeeltelijke ontpoldering van de Hedwigepolder. De Vlaamse regering start intussen de geschillenprocedure op met Nederland omdat de afgesproken ontpoldering nog niet is uitgevoerd.
22 mei 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:18
Lees meer over:

De Hedwigepolder dreigt volledig onder water te gaan. De Nederlandse Tweede Kamer heeft het alternatief plan van staatssecretaris voor Landbouw Henk Bleker definitief afgewezen. Dat plan voorzag in een gedeeltelijke ontpoldering van de Hedwigepolder. De Vlaamse regering start intussen de geschillenprocedure op met Nederland omdat de afgesproken ontpoldering nog niet is uitgevoerd.

Vlaanderen en Nederland spraken in 2005 af om de Hedwigepolder onder water te zetten, als natuurcompensatie voor de uitdieping van de Westerschelde. Ontpoldering ligt in Zeeuws-Vlaanderen zeer gevoelig en het verzet hiertegen was groot. De regering-Rutte werkte daarom een alternatief uit, maar dat krijgt dus geen meerderheid in het parlement.

De Nederlandse partijen blijven verdeeld over hoe de toekomst van de Zeeuws-Vlaamse Hedwigepolder er dan wel uit moet zien. De PVV van Geert Wilders wil de polder droog houden. Het christendemocratische CDA, met het Zeeuwse Kamerlid Ad Koppejan, bracht een voorstel om volledige ontpoldering te voorkomen niet in stemming. De liberale VVD gokte op oplossingen die in overleg met de provincie Zeeland tot stand komen, maar ook daar was onvoldoende steun voor.

Voor de Vlaamse regering is de maat echter vol. “We hebben nochtans veel geduld en begrip voor Nederland gehad”, zegt Vlaams minister-president Kris Peeters. Het verdrag dat Vlaanderen en Nederland in 2005 hebben afgesloten, legt immers een aantal afspraken vast waar beide landen zich moesten aan houden, een strikte timing voor de uitvoering incluis. Omdat Nederland blijft dralen, start Vlaanderen de in het verdrag voorziene geschillenprocedure op.

Die bepaalt dat Vlaanderen en Nederland zes maanden met elkaar gaan onderhandelen. "Als er schade geleden is, zullen we die daarbij op tafel leggen. We hopen nu dat de uitvoering van de wederzijdse verplichtingen zeer snel wordt nagekomen", zegt Peeters. Voor Vlaanderen zal oud-minister Wivina Demeester de onderhandelingen voeren. Indien de onderhandelingen tot niets leiden, wordt een "scheidsgerecht" ingesteld.

Het ziet er echter naar uit dat de onderhandelingen niet gemakkelijk zullen worden. De gouverneur van Zeeland Karla Peijs eist dat de Nederlandse regering 20 miljoen euro vrijmaakt voor Zeeuws-Vlaanderen. “Er is zo met de mensen daar gesold over het al dan niet ontpolderen van de Hedwigepolder, dat ze dat wel verdienen”, zei ze aan het Nederlandse persagentschap ANP. De volledige ontpoldering van de Hedwigepolder kost 20 miljoen euro minder dat het nu afgewezen alternatief.

Peijs wil dat wordt geïnvesteerd in de havenactiviteiten rondom het Kanaal van Gent naar Terneuzen, de zogenoemde Kanaalzone. Daarnaast wil ze geld voor het kustgebied en tegen de krimp in met name het gebied rond Hulst, vlakbij de Hedwigepolder. Pittig detail: het was Peijs die vroeger als minister de Scheldeverdragen mee onderhandelde en ondertekende.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek