Allereerste vaccin voor honingbijen moet kolonies beschermen tegen vuilbroed

Het allereerste vaccin ter wereld voor honingbijen werd deze week goedgekeurd door de Amerikaanse overheid. Het beschermt kolonies tegen Amerikaans vuilbroed, een ziekte die ook broedsels in ons land treft. Jaarlijks krijgt het federaal Voedselagentschap melding van enkele uitbraken. Er is nog geen remedie, waardoor volledige kolonies uitgeroeid moeten worden.

10 januari 2023  – Laatst bijgewerkt om 10 januari 2023 23:10
Lees meer over:
honingbij-bestuiver-1280

Het vaccin van het Amerikaanse biotechbedrijf Dalan Animal Health zou kolonies beschermen tegen de ziekte. Het middel wordt verwerkt in het voedsel, de koninginnengelei, die door werkbijen aan de koningin wordt gevoerd. Zij neemt het op en wordt immuun. De larven die ze vervolgens voortbrengt, nemen die bescherming tegen de bacterie die de ziekte veroorzaakt over. “Ons vaccin is een doorbraak in de bescherming van honingbijen”, zegt topvrouw Annette Kleiser. “We zijn klaar om beter voor insecten te zorgen, wat een impact heeft op de wereldwijde voedselproductie.”

Honingbijen zijn immers cruciaal voor de land- en tuinbouw. Een derde van de wereldwijde voedselvoorziening is afhankelijk van bestuiving. Gezonde commerciële bijenkorven zijn essentieel om oogsten veilig te stellen. Honingbijen worden echter geplaagd door Amerikaans vuilbroed, waarvoor voorheen geen veilige en duurzame preventieve oplossing bestond.Bij vuilbroed verkleurt het broedsel van de kolonie, de larven worden helder wit tot lichtbruin en ten slotte donkerbruin tot zwart. Bij besmetting moeten zowel het bijenvolk als de bijenkasten vernietigd worden.

Minister Brouns hoort van FABulous farmers hoe natuur en landbouw elkaar kunnen versterken
Uitgelicht
Landbouw en natuur zijn niet in onderlinge concurrentie, maar kunnen elkaar net versterken. Dat blijkt uit de eerste resultaten van FABulous Farmers, een Interreg-project dat...
11 juli 2022 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek