Algen zoeken boerderij

Algen kweken op een land- of tuinbouwbedrijf, het is eens wat anders. Toch zou het wel eens een interessante grondstof kunnen zijn binnen de sector: hernieuwbaar, duurzaam en onderdeel van vernieuwde eiwitstrategie van Vlaanderen. Onderzoeksgroep Radius van de Thomas More Hogeschool is op zoek naar land- en tuinbouwbedrijven als testlocatie om mobiele algenkweekinstallaties achter te laten.

29 juni 2021  – Laatst bijgewerkt om 29 juni 2021 11:25
Lees meer over:
algen_ThomasMore

Algen zijn rijk aan proteïnen, vitaminen, mineralen en omegavetzuren en kunnen op een heel duurzame manier gekweekt worden. “Zelf hebben algen niet veel nodig om te kunnen groeien: wat CO2, fosfaat en stikstof vormen de basis”, legt Toon Peeters, verbonden met Thomas More, uit. “Stoffen die je terugvindt op elk land- en tuinbouwbedrijf. In de toekomst zouden die voedingsstoffen van de algen dus gewoon uit de afval- of nevenstromen van de boerderijen kunnen komen, maar voor dit project levert Radius ze kant-en-klaar aan.”

De onderzoekers zoeken landbouwbedrijven om microalgen te kweken. “Die zouden in de toekomst ingezet kunnen worden als veevoeder, meststof of biostimulant”, aldus Peeters. “Zo ver zijn we helaas nog niet, want eerst moet er nog heel wat onderzoek gebeuren. Voor dat onderzoek is Radius op zoek naar leegstaande serres, landbouwhallen of andere onbenutte ruimtes waar drie mobiele kweekinstallaties drie maanden kunnen staan.”

De bedoeling is dan dat op die locaties effectief microalgen gekweekt en geoogst worden. Die worden dan door Radius onderzocht. “Zo kunnen we bekijken hoe de algenkweek verloopt onder verschillende omstandigheden op verschillende locaties”, zeggen de onderzoekers.

Deelnemende landbouwers staan mee aan de wieg van deze nieuwe technologie

Toon Peeters - Thomas More

De deelnemende landbouwers zitten dus op de eerste rij wat betreft de kweek van algen. “Ze staan mee aan de wieg van deze nieuwe technologie en kunnen zelf ondervinden wat het is om algen te kweken, hoe het werkt en wat de voordelen zijn”, zegt Peeters. “De kennis die Radius vergaart, is meteen ook de kennis van de testlocatie. Bovendien zal het deelnemende bedrijf enkel dagelijks enkele minuutjes moeten checken of alles er nog goed uitziet. Maar willen ze intensiever aan de slag met de algen, dat kan ook.”

Heb jij een plekje voor drie algenkweekinstallaties? Schrijf je dan hier in!

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Thomas More

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek