header.home link

AgroVoltaics wint Febeliec Energy Award

4 februari 2022

Het AgroVoltaics-project van KU Leuven en EnergyVille heeft de Febeliec Energy Award 2021 gewonnen. Dat heeft Febeliec, de federatie van Belgische industriële energiegebruikers, vrijdag bekendgemaakt.

Lees meer over:

AgroVoltaics is een project waarmee de KU Leuven en EnergyVille onderzoeken op welke manier zonnepanelen het best boven landbouwgronden en -gewassen geplaatst worden. Vanwege hun erg grote ruimte hebben landbouwgronden een groot potentieel om zonne-energie op te wekken, maar niet elk gewas leent zich even goed om panelen boven te installeren. Het is belangrijk een evenwicht te vinden tussen een rendabele oogst en de hoeveelheid opgewekte stroom. 

Stroom oogsten in een boomgaard

Bij een aantal proefprojecten heeft AgroVoltaics al veelbelovende resultaten gemeten. In een perenboomgaard in Bierbeek (Vlaams-Brabant) waren bijvoorbeeld al hagelnetten aanwezig, waarop de zonnepanelen geïnstalleerd konden worden. Zo konden de panelen voldoende hoog geplaatst worden, zodat er nog genoeg licht tussen de installatie op de bomen viel. Op een ander proefperceel in Grembergen (Oost-Vlaanderen) staan klassieke zonnepanelen verticaal tussen rijen bieten. De panelen kunnen bovendien roteren: ze kunnen gedraaid worden zodat ze bijvoorbeeld meer schaduw geven tijdens een hittegolf.

"We zijn heel blij met de erkenning", reageert professor Jan Cappelle (KU Leuven/EnergyVille) op het winnen van de prijs. "De extra aandacht voor AgroVoltaics doet deugd. Er zit nog zo veel potentieel in het project. Het kan het aandeel van zonne-energie in de energiemix mee naar boven stuwen."

De winnaars krijgen in oktober ook een standplaats op het Febeliec Energy Forum. In totaal werden acht projecten geselecteerd door Febeliec voor de prijs. De andere twee finalisten waren Air Liquide met het Alive-project, dat hernieuwbare energie integreert in zijn luchtscheidingsinstallaties, en een ander KU Leuven/EnergyVille-onderzoek naar de effecten van inertia (traagheid) op de netstabiliteit.

Bron: Belga

Beeld: KU Leuven

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek