Agressieve schimmel ontregelt productie van koffiebonen
nieuwsEen kopje koffie zou duurder kunnen worden. In Latijns-Amerika loopt het namelijk mis met de oogst van koffiebonen. Boosdoener is een schimmel die de planten besmet, waarna de koffiebonen voortijdig afvallen. Een aangetaste plant is voorgoed waardeloos. De Tijd beschrijft de rampzalige gevolgen die dat heeft voor koffieboeren. Begin dit jaar riepen Costa Rica, Honduras en Guatemala om die reden zelfs de noodtoestand uit.
Sinds eind vorig jaar worden koffieplantages in de Caraïben en in heel Midden-Amerika aangetast door zwarte roest. De regio is goed voor 14 procent van de wereldproductie. De opmars van de schimmel bedreigt in Midden-Amerika 300.000 koffieboeren in hun bestaan. "En het ergste moet wellicht nog komen", schrijft De Tijd.
Alle betrokkenen voorspellen dat de oogst van 2013-2014 dramatisch slecht gaat worden. In de krant wordt het gebied Alajuela in Costa Rica, waar Starbucks onlangs nog 240 hectare kocht, als voorbeeld opgevoerd. Volgens de International Coffee Organization is in dit gebied de volledige oogst van volgend jaar al verloren. In Peru, de achtste koffieproducent van de wereld, verwoestte de schimmel al 27 procent van alle planten. In Guatemala is 40 procent van de oogst verloren, wat neerkomt op een kleine 300 miljoen euro schade.
De Mexicaanse grensstaat Chiapas neemt ongeveer 80 procent van de nationale koffieproductie voor zijn rekening. De grote hoogte was een natuurlijke bondgenoot tegen de schimmel. Door de opwarming van de aarde en de meer onregelmatige regenval vergroot de dreiging want koffieroest houdt van vochtige warmte. Volgens De Tijd is het al zo ver en is de ziekte recent overgewaaid van Guatemala naar Chiapas.
Voor de arme deelstaat is dat een regelrechte ramp. Kleine boeren raken hun inkomsten kwijt. De grote producenten nemen minder dagloners aan om de bonen te plukken en de staat verliest inkomsten. Mexico produceert op 700.000 hectare koffiebonen. Tien procent van de plantages wordt geteisterd door roest. In totaal telt het land een half miljoen koffieboeren en vijf miljoen mensen zijn direct afhankelijk van de productie en export van koffie.
Bron: De Tijd