AB InBev wil kantoor openen in New York

Anheuser-Busch InBev, de grootste brouwer ter wereld, heeft donderdag aangekondigd een kantoor te willen oprichten in New York. Die aankondiging is slecht nieuws voor tientallen medewerkers in het hoofdkantoor in Leuven. Tot 89 mensen zien er hun job verdwijnen, aldus InBev in een persbericht. Het kantoor in New York past naar eigen zeggen in de nieuwe wereldwijde organisatie: 40 procent van de inkomsten van het nieuwe bedrijf wordt gegenereerd in de VS.
15 januari 2009  – Laatste update 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

Anheuser-Busch InBev, de grootste brouwer ter wereld, heeft donderdag aangekondigd een kantoor te willen oprichten in New York. Die aankondiging is slecht nieuws voor tientallen medewerkers in het hoofdkantoor in Leuven. Tot 89 mensen zien er hun job verdwijnen, aldus InBev in een persbericht.

Woordvoerster Marianne Amssoms verwacht wel dat dat aantal uiteindelijk minder zal zijn, omdat voor de getroffen werknemers gezocht wordt naar een alternatief binnen de groep. Ze beklemtoont ook dat de strategische besluitvorming in Leuven blijft. Het kantoor in New York past naar eigen zeggen in de nieuwe wereldwijde organisatie. "Dit heeft alles te maken met de afronding van de overname van Anheuser-Busch", aldus Amssoms.

Ze wijst erop dat de meeste inkomsten (40 procent) voor de groep gegenereerd worden in de VS. "De VS zijn onze grootste markt en ze zijn ook de grootste groeimarkt voor de merken Stella Artois of Leffe". Een kantoor in New York moet dienen "ter ondersteuning van de uitvoering van de strategie". Concreet zullen het wereldwijde hoofdkantoor, de strategische besluitvorming en aandeelhoudersgerelateerde activiteiten in Leuven blijven. Dit betekent dat alle aandeelhoudersvergaderingen en de meerderheid van de raden van bestuur in ons land plaatsvinden.

Ook de CEO, de financieel directeur en alle functionele directeurs behouden hun kantoor in de Dijlestad. R&D, waaronder het globale innovatiecentrum, blijft eveneens in Leuven. In New York komt er een uitvalsbasis voor de functioneel directeurs, samen met leden van hun marketing-, finance-, HR-, supply- en legal-afdelingen. "Met een kantoor in New York kan het management de groeikansen ten volle benutten", legt de woordvoerster uit.

Door verschillende activiteiten in de toekomst vanuit de VS aan te sturen, zijn tot 89 werknemers in België getroffen. Maar volgens Amssoms zal dat aantal vermoedelijk een pak lager liggen. "We verwachten een lange overgangsperiode, het sociaal overleg met de vakbonden is pas gestart. Dit laat ons toe om zoveel mogelijk interne alternatieven te zoeken". De activiteiten van het hoofdkantoor voor de West-Europese zone, van InBev België en van de Belgische brouwerijen zijn immers niet getroffen door de verhuis naar New York.

"Daarnaast zullen sommige medewerkers misschien van de opportuniteit gebruikmaken om in New York te gaan werken", meent de woordvoerster. De vakbonden werden donderdag ingelicht over de plannen. AB InBev engageert zich "om alle wijzigingen op een sociaal verantwoorde wijze door te voeren".

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek