Aanvoer garnalen in Nieuwpoort en Oostende fors omhoog

Tussen 1 september en eind oktober werd op de Nieuwpoortse veiling ruim tachtig ton garnaal verkocht. Vorig jaar werd in dezelfde periode slechts 23 ton geveild, in 2007 amper negen ton. En ook in Oostende, de andere vismijn waar veel garnaal wordt aangeleverd, steeg de aanvoer fenomenaal. Naar de reden voor de overvloed aan garnalen blijft het voorlopig raden.
10 november 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:10
Lees meer over:

Tussen 1 september en eind oktober werd op de Nieuwpoortse veiling ruim tachtig ton garnaal verkocht. Vorig jaar werd in dezelfde periode slechts 23 ton geveild, in 2007 amper negen ton. En ook in Oostende, de andere vismijn waar veel garnaal wordt aangeleverd, steeg de aanvoer fenomenaal. Naar de reden voor de overvloed aan garnalen blijft het voorlopig raden.

De N86 Surcouf nam ruim de helft van de tachtig ton die in Nieuwpoort werd aangevoerd voor zijn rekening. "Ik kan het zelf nog niet goed geloven, want dit heb ik nog nooit meegemaakt sinds ik ruim dertig jaar geleden voor mezelf begonnen ben", zegt reder Charles Beuckels in Het Nieuwsblad. "We hebben sindsdien wel enkele topjaren gekend, maar dit slaat echt alles. Vangsten van meer dan twee ton per nacht waren de voorbije maanden geen uitzondering".

Op dit ogenblik is de vangst van garnalen over haar hoogtepunt. Toch vermoedt Beuckels dat tot eind dit jaar nog puike resultaten zullen geboekt worden, op voorwaarde dat de weersomstandigheden gunstig blijven. "Het ziet er alleszins goed uit, en dat was de voorbije jaren wel eens anders", luidt het.

Keerzijde van de medaille voor de garnaalvissers is dat de grote aanvoer ook een impact heeft op de prijzen. "De Nederlanders zijn goed voor ruim tachtig procent van de aankoop, en dus bepalen die enkele grote spelers ook de prijs. Momenteel krijgen we ongeveer 1,7 euro per kilogram. Dat is natuurlijk niet veel, maar het feit dat we grote hoeveelheden opvissen maakt veel goed", aldus Beuckels.

Op de vraag waarom dit jaar zoveel garnalen opduiken aan onze kust, heeft bioloog Francis Kerckhof van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen geen pasklaar antwoord. "Waarschijnlijk gaat het om een samenloop van omstandigheden, maar dit verdient natuurlijk verder onderzoek. Goede klimatologische omstandigheden spelen een rol, maar ook de aanwezigheid van voldoende voedsel. Garnalen zijn aaseters, en dat vinden ze in de gigantische hoeveelheid aan Amerikaanse zwaardscheden". 

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek