Aantal landbouwbedrijven in Wallonië blijft vrij stabiel

Terwijl het aantal landbouwbedrijven in Vlaanderen jaar na jaar daalt, is in Wallonië zowel het aantal landbouwbedrijven als het aantal bebouwde hectaren in 2021 stabiel gebleven. Dat blijkt uit cijfers die zijn vrijgegeven in de jaarlijkse 'Staat van de Waalse Landbouw'.

7 december 2022  – Laatste update 7 december 2022 20:52

In Vlaanderen is het aantal bedrijven met een landbouwactiviteit tussen 2009 en 2021 met 14 procent of 1,2 procent per jaar gedaald. Uit de nieuwe cijfers voor Wallonië blijkt dat het aantal landbouwbedrijven sinds 2013 relatief stabiel is gebleven. Zo telde het Waalse gewest vorig jaar 12.728 landbouwbedrijven met een gemiddelde oppervlakte  van 58,2 ha. Samen beheren de landbouwbedrijven 740.623 hectare of 44 procent van de totale oppervlakte van Wallonië.

Ongeveer de helft van de landbouwbedrijven in Wallonië bestaat uit rundveehouderijen. Voedergewassen en grasland zijn samen goed voor meer dan de helft van de bebouwde oppervlakte. De belangrijkste teelt in 2021 waren wintergranen die een gemiddelde opbrengst haalden van bijna 8000 kilo per jaar. Dat is de slechtste oogst sinds 2016 en ongeveer duizend kilo minder dan het gemiddelde van de voorbije tien jaar, maar door de hogere graanprijzen werd dat verlies opgevangen: de gemiddelde prijs voor een ton graan was 260 euro of ruim 78 euro meer dan het gemiddelde van de voorbije tien jaar.

Wallonië blijft wel vooral het land van de grazende koe. Iets minder dan 60 procent van alle landbouwbedrijven houden rundvee. Akkerbouwers zijn een derde van het totaal aantal boeren. Alles samen houden 7482 rundveehouders er één miljoen koeien, wat het gemiddelde bedrijf op 141 koeien brengt. Vleesveehouders zijn gemiddeld iets kleiner dan de melkveebedrijven.

Inkomen stijgt

Voor varkens en kippen blijft Wallonië het kleine broertje in België. Nauwelijks 9 procent van de Waalse boeren is actief in die sectoren. 421 varkenshouders houden samen zo’n 382.000 varkens, wat de gemiddelde exploitatie op zo’n 908 koppen brengt. 333 pluimveehouders hebben samen zo’n 8,5 miljoen kippen. Drie kwart daarvan zijn vleeskippen.

Het arbeidsinkomen van de Waalse landbouwers bedroeg in 2021 33.056 euro bruto, een stijging met 12 procent tegenover 2020. Vooral de grote akkerbouwers gaan erop vooruit. Het gemiddelde brutoloon van de Waalse landbouwer stijgt zo naar 65 procent van het gemiddelde buiten de agrarische sector. In 2019 was dat nog maar 44 procent.

"De Staat van de Waalse Landbouw is een echt instrument waarmee we landbouwtrends kunnen waarnemen en analyseren. Meer zelfs, het stelt ons in staat om onze maatregelen en beslissingen te bouwen op echte kennis over de toestand van onze landbouwsector', zo zegt Waals minister van Landbouw Willy Borsus.

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek